TRAŽI MILIJUN KUNA

Miljenić ne želi komentirati Ademijevu tužbu

30.09.2014 u 15:08

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas nije želio komentirati informaciju da je general HV-a Rahim Ademi tužio Hrvatsku jer je sedam mjeseci ležao u haaškom pritvoru te da za to traži odštetu od milijun kuna

'Tužbu nisam vidio, ne znam da postoji i ne mogu je komentirati', rekao je Miljenić novinarima pred sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe.

Odvjetnica Jadranka Sloković potvrdila je da Ademi od države milijun kuna odštete zbog sedam mjeseci provedenih u haškom pritvoru pod sumnjom da je počinio ratni zločin u akciji Medački džep, za što je u konačnici oslobođen. No, dodala je da do sada u tom slučaju nije zakazano niti jedno ročište, iako je tužba podnesena prije gotovo dvije godine.


Ademi je uvjeren da zbog Medačkog džepa, slučaja koji je međunarodni sud naknadno prepustio hrvatskom pravosuđu , ne bi ni bio u pritvoru da država, odnosno službe koje su se time bavile, nisu selektivno birale dokumente koje su slali u Haag.

'U Haag su poslani samo dokumenti iz kojih se moglo zaključiti nešto o Ademijevoj odgovornosti, odnosno da je izdavao zapovjedi, ali ne i oni koji su mu išli u prilog', kazala je Sloković Hini, dodajući da su se prema Ademiju i neki visoki časnici Hrvatske vojske odnosili nepravedno, unatoč njegovim zaslugama u Domovinskom ratu.

'Da je država pravednije postupala on ne bi bio optužen pa ni pritvoren', smatra Sloković. Podsjetila je i da je mnoge dokumente tijekom postupka prikupila obrana, dok država, primjerice, nikada nije dostavila ključne dokumente poput ratnog dnevnika 9. gardijske brigade.

'Iz svega se može zaključiti da je Ademi trebao biti žrtvovan kako bi se zaštitili neki drugi zapovjednici', kazala je njegova odvjetnica.