DALEKOVOD POD ISTRAGOM

Zaradili milijarde od države, a vlasnik tvrtke nepoznat

11.09.2009 u 13:08

Bionic
Reading

Policija i USKOK provode kriminalističku obradu nad tvrtkom Dalekovod d.d. zbog štetnih ugovora sklopljenih s hrvatskim javnim poduzećima HEP i HAC. Kako doznaje Jutarnji list, istraga je fokusirana na ugovore o gradnji trafostanica na trasi autoceste Zagreb - Split za koje je HAC 2006. godine Dalekovodu isplatio iznos od jedne milijarde i 50 milijuna kuna

ZAGREB - Zanimljivo je da je iste trafostanice godinu dana poslije HEP otkupio od HAC-a po cijeni od 300 milijuna kuna, premda se vještačenjem HEP-ovih stručnjaka otkrilo da vrijednost sagrađenih trafostanica ne prelazi 150 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Skriveni dioničari

Zbog enormne dobiti na poslovima s javnim tvrtkama, Dalekovod je lanidobio priznanje Zlatna bilanca za najveću dobit u građevini.Pokrovitelj nagrade bila je Vlada RH. Tko je, dakle, vlasnik takouspješne tvrtke, čiji je elaborat o privatizaciji sastavio dr. Darko Tipurić,dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu? Uvidom u arhivu Središnjedepozitarne agencije i u sudski registar trgovačkih poduzeća može sezaključiti da je vlasništvo nad Dalekovodom d.d. vrlo netransparentno.Iako se Tipurić hvali privatizacijom Dalekovoda kao 'primjeromradničkog dioničarstva', među prvih 10 od 1.550 dioničara nema radnika.Šesti, sedmi i osmi dioničari po veličini udjela su članovi uprave Luka Miličić (i član uprave NK Hajduk), Krešo Kraljević i Tomislav Belamarić.Njihovi udjeli kreću se oko jedan posto, što je u nesrazmjeru s njihovimdividendama koje se kreću između 100 i 400 tisuća kuna, što upućuje nadruge, skrivene udjele... Pet vodećih dioničara skriveno je iza'skrbničkih računa' na domaćim i stranim bankama te inozemnim off shoretvrtkama.

Istraga koju ovih dana vodi Ravnateljstvo policije pokušava otkriti zbog čega je HEP otkupio trafostanice od HAC-a po cijeni koja je dvostruko veća od realne, kao i to zbog čega je za iste trafostanice HAC isplatio Dalekovodu nevjerojatnih milijardu i 50 milijuna kuna!

Odgovor, doznaje Jutarnji list, leži u 50 tomova knjige troškova koje je Dalekovod tijekom 2006. ispostavio HAC-u, a koje će vještačiti nezavisna stručna tijela. Po uzoru na slučaj MORH-ovih kamiona, DORH i Ravnateljstvo policije angažirat će autonomnu ekspertnu ustanovu kako bi se ustanovilo je li Dalekovod troškove uvećavao i do 10 puta.

No, pitanje koje najviše zanima istražitelje je: zašto su HAC i HEP ulazili u dubioze plaćajući Dalekovodu tako uveličane troškove?

Prema podacima kojima raspolaže Jutarnji list, HAC je poduzeću Dalekovod d.d. od 2003. isplatio ukupno 4,3 milijarde kuna. U tom je razdoblju tvrtka Dalekovod s javnim poduzećima sklopila poslove vrednije od milijardu eura.

Najzanimljivija je priča o tvrtki osnivaču i vodećem dioničaru Dalekovoda, tvrtki CTG d.o.o. iz Zagreba, o kojem se u poslovnim krugovima ne zna gotovo ništa osim da je vlasnik 15,9 posto dionica Dalekovoda.

Zastupa ga izvjesna Milka Žnidaršić kao jedini član Uprave. Sjedište joj je u dvosobnom stanu veličine 65 kvadratnih metara na zagrebačkim Srednjacima br. 10, u zgradi na kojoj ni na pročelju ni među imenima stanara nema traga poduzeću pod imenom CTG d.o.o.

Uvidom u vlasnički list vidljivo je da su vlasnici izvjesni Branko Poljak i Lidija Poljak Skansi. Branko Poljak ima 71 godinu i umirovljenik je, kao i njegova supruga, i u rodbinskim su odnosima s Damirom Skansijem, financijskim direktorom Dalekovoda. Jutarnji list pokušao  je s njima kontaktirati telefonom. Javila se supruga Branka Poljaka, koja nije znala ništa o poduzeću CTG d.o.o., dionicama Dalekovoda i vrtoglavim dividendama. Uputila je novinare na supruga, no sljedećih dana na toj adresi nitko se nije javljao. U međuvremenu su otkrili da umirovljeni Branko Poljak figurira i kao direktor još tri poduzeća koja se vezuju uz Dalekovod: BKM Partneri d.o.o., KLT Partneri d.o.o. i Credos Consult d.o.o.

Prve dvije tvrtke mogu se pronaći na službenim web stranicama Dalekovoda, gdje ih se povezuje s tvrtkom CTG d.o.o. i naziva osnivačima i 'ključnim dioničarima' Dalekovoda. Uvidom u sudski registar trgovačkih društava Jutarnji otkriva da obje tvrtke više ne posluju, premda su preko njihovih računa prelazili iznosi od više stotina milijuna kuna, što je zanimljivo jer su registrirane na ne tako profitabilne djelatnosti 'poslovnog savjetovanja' i 'ispitivanja tržišta'. Kao 'kupac i objedinitelj' BKM-a i KLT-a pojavljuje se Credos Consult d.o.o., čiji je direktor Branko Poljak i koji se bavi 'poslovnim konzaltingom'.

Tvrtka je prijavljena na adresi u Srednjacima 12, na kojoj opet nema ni traga njezina postojanja. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirane su još tri tvrtke pod imenom Credos: Credos d.o.o., Credos Ulaganja d.o.o. i Credos Upravljanje d.o.o. Sve tri se bave poslovnim konzaltingom, a vlasnici i članovi Nadzornog odbora su im Damir Skansi, dr. Darko Tipurić i njihove supruge. Brokerska kuća Credos d.o.o. savjetnik je mnogih hrvatskih političara i članova uprava naših javnih poduzeća.

Iz Dalekovoda su poručili da nemaju saznanja o istrazi .'Nakon napisa u medijima o istrazi Uskoka i policije provjerili smo jutros je li to točno i za sada nemamo saznanja o istrazi', komentirao je za Business.hr pisanje Jutarnjeg lista pomoćnik predsjednika Uprave Dalekovoda Damir Skansi.