FAMOZNO POVJERENSTVO

Varga izabrao plagijatora, deratizatora i privatnika u sukobu interesa

01.10.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Nakon što je u Savjet koji je zadužen za masterplan bolnica ministar zdravlja Siniša Varga imenovao troje privatnih zdravstvenih poduzetnika, sličan je recept primijenio i za formiranje Povjerenstva za unapređenje sustava kvalitete zdravstvene zaštite, analizu rizika i poboljšanje sigurnosti pacijenata u bolničkim zdravstvenim ustanovama. Šef povjerenstva je prof. dr. sc. Miroslav Harjaček, reumatolog s Dječje bolnice Srebrnjak, ali i vlasnik privatne firme za 'inovativna rješenja u zdravstvu'. Imenovao je i jednog plagijatora te privatnog stručnjaka za čišćenje i deratizaciju

Kako nam u Ministarstvu objašnjavaju, Povjerenstvo treba izraditi i koordinirati provedbu nacionalnog programa za unapređenje sustava kvalitete zdravstvene zaštite, analizu rizika i poboljšanje sigurnosti pacijenata u bolničkim zdravstvenim ustanovama. Namjera im je poboljšati sigurnost pacijenata u bolnicama, stvoriti preduvjete za međunarodnu akreditaciju bolničkih zdravstvenih ustanova, uvesti ISO standarde, analizirati rizike u bolnicama, pokrenuti službe i softverske aplikacije za efikasno korištenje svih resursa u bolničkim zdravstvenim ustanovama, uvesti katalogizaciju bolnica…

Pritom je izbor Harjačeka, koji je stručnjak za vanjski nadzor rada bolnica i revizor za ISO standarde, logičan, no kada se u obzir uzme to da je, a kako doznaje tportal, vlasnik tvrtke Intellimed d.o.o., njegova uloga postaje upitna.

Tanka crta između privatnog i javnog

Naime, Harjačekova se tvrtka bavi upravo onim čime bi se on sam trebao pozabaviti u javnom zdravstvu. Intellimed nudi 'inteligentna rješenja u zdravstvu', alate za kontrolu kvalitete u bolnicama, aplikacije za zdravstvene sustave te brine za smanjene rizika u bolnicama.


Varga očito ne može bez privatnika, pa je tako u Povjerenstvo izabrao spomenutog reumatologa/vlasnika privatne tvrtke, a nije uvrstio nijednog predstavnika Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu koja se bavi upravo ovom tematikom?!

Na naš upit, iz Ministarstva kažu kako je Harjaček stručnjak za vanjski nadzor rada bolnica i revizor je za ISO standarde 9001 i DIAS, no da se on 'tim poslovima ne bavi u Hrvatskoj'. Harjaček, dakle, tvrdi da se time ne bavi u Hrvatskoj, a u isto vrijeme mu je web-stranica tvrtke napravljena isključivo na hrvatskom jeziku.

Ovime je Varga predsjednika Povjerenstva stavio u sukob interesa kao što je to napravio i s članovima Savjeta za masterplan bolnica. U njega je imenovao trojicu privatnika stavivši ih time u najmanju ruku nezgodnu poziciju i u evidentni sukob interesa. U Savjet je Varga, kako je tportal izvijestio, imenovao među ostalima vlasnika poliklinike Svjetlost Nikicu Gabrića, stručnjaka za ekonomiku zdravstva Stipu Oreškovića te suvlasnika privatne poliklinike Sveta Katarina Dragana Primorca.

Plagijator? Nismo znali

No nije Harjaček jedini sporni član. Varga je u Povjerenstvo imenovao i Kristiana Dešu, anesteziologa iz KBC-a Rijeka. On je 2005. pod svojim imenom objavio rad u Croatian medical journalu, a naknadno je ustanovljeno da je veći dio prepisao iz rada objavljenog godinu ranije u časopisu European journal od Anaesthesiology. Dešin je 'rad' povučen i on se zbog plagijata ispričao pravim autorima.

Iako Google jednim potezom otkriva ove informacije o Dešinom prepisivanju, Varga to nije znao. Doznali su navodno tek nakon našeg upita i obećali da će 'u najskorijem roku pokrenuti reviziju sastava Povjerenstva', što bi značilo da im Deša ipak nije poželjan partner.

Samo privatnici kuže higijenske standarde

No poželjan je partner ministru Vargi Goran Žonja, također član Povjerenstva. On pak ima tvrtku Ekotours koja se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom, tjeranjem ptica, kontrolom mikrobiološke čistoće…

Za Žonju pak Varga kaže da je stručnjak za uvođenje higijenskih standarda HAACP koji su dio programa sigurnosti pacijenata u bolničkim zdravstvenim ustanovama. Uopće ne sumnjamo, no nevjerojatno je da Varga unutar silnih zavoda i agencija u Hrvatskoj ne može naći niti jednu stručnu osobu, već iznova poseže u privatni sektor.