MALO GA IMA, MALO GA NEMA

Dok HDZ završi gospodarski program, Hrvatska bi mogla bankrotirati

30.09.2014 u 12:06

Bionic
Reading

Iako je još prije godinu dana Tomislav Karamarko rekao da je gotov gospodarski program HDZ-a, a i krajem prošle godine na gospodarskom forumu predstavljene su njegove ključne točke, šef glavne oporbene stranke jučer je sve iznenadio rekavši da se ovaj program još uvijek dorađuje. Stoga smo upitali analitičare hoće li i može HDZ 2015. uopće biti spreman za eventualno preuzimanje vlasti

Prije samo tjedan dana Martina Dalić je, obrazlažući zašto izlazi iz stranke, poručila da 'vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti se prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize'. HDZ-ovo vodstvo optužila je za nespremnost za preuzimanje vlasti, a ako je suditi po jučerašnjim riječima predsjednika ove stranke Tomislava Karamarka, da sutra dođe do izvanrednih izbora i HDZ osvoji vlast, pitanje je kako bi riješio nagomilane gospodarske probleme. Naime Karamarko je jučer jasno potvrdio da gospodarski program nije dovršen iako je prije godinu dana govorio nešto sasvim drugo.

'Mislim da su se te prijašnje poruke da HDZ ima gospodarski program bazirale na tome da je Karamarko računao na to da su ljudi program, no odlaskom Martine Dalić pokazalo se da je program pokretan i da može otići iz stranke. Program koji je Karamarko spominjao nije stvarni program i očito je da HDZ za sada ne zna što bi napravio u gospodarskom smislu', prokomentirao je za tportal politički analitičar Ivan Rimac.

Pomoću spomenute Karamarkove izjave pokazuje se da je Martina Dalić očito bila u pravu, daje nam do znanja Rimac.

Da je upravo Dalić apostrofirala nepostojanje HDZ-ovog gospodarskog programa, podsjeća i politolog Anđelko Milardović. Njoj se, kaže, može i ne mora vjerovati, ali njezin odlazak je ipak znakovit.

'To dalje znači da će dolaskom HDZ-a na vlast društvo prolaziti kroz nešto vrlo slično SDP-ovoj poziciji. U scenariju nepostojanja gospodarskog programa slijedi nova četverogodišnja agonija. Ako HDZ voli ovo društvo, onda mora biti spreman preuzeti odgovornost s pokrićem jer će u trenutku preuzimanja vlasti ući u vertigo te u zonu rizičnog leta, naime već se govori da postoji mogućnost državnog bankrota 2016. A HDZ, ako želi preuzeti odgovornost s pokrićem, treba imati i gospodarski program i treba ga javno deklarirati. Ako je Karamarko prije godinu dana govorio da ima gospodarski program, a sada kaže da se na njemu još radi, onda su to vrludanje i manipulacija javnošću', analizira Milardović za tportal, dodavši da građani žele znati kako su u HDZ-u zamislili funkcioniranje gospodarstva.

Zanima Milardovića, primjerice, predviđa li gospodarski program ulaganje u ICT sektor. 'Zanima me što akteri i kreatori novog ekonomskog programa planiraju napraviti na tom planu. Jer kičma razvoja 21. stoljeća je društvo koje se bazira na ICT sektoru, a to traži ulaganje u društvo, znanost i obrazovanje. Zar se ne može napraviti neki proizvod i klaster pa da sudjelujemo u globalnom informacijskom društvu?', zapitao se Milardović, zaključivši da načelno podupire Milanovićev put u SAD, ali smatra da se toga kasno sjetio.