IMENA IZ SJENE

Ovo su dizači ruku - ljudi koji šute, daju potporu i ubiru novac

30.09.2014 u 10:11

Bionic
Reading

Za svaku zastupnicu u Skupštini Grada Zagreba stranke dobiju 62,6 tisuća kuna, a za zastupnika 56,9 tisuća. U 2014. stranke će, kao i lani, raspodijeliti tri milijuna kuna. Zastupnicima s Nezavisne liste Milana Bandića pripast će nešto više od milijun kuna jer imaju najviše mandata, SDP-u 700.500, HDZ-u 461.000, HSLS-u 227.000, HSS-u 170.000, HSU 182.000, HNS-u 113.000, BUZ-u 57.000 koliko i HSP-u AS. Strankama novac pripada bez obzira dolaze ili ne dolaze njihovi zastupnici na sjednice i sudjeluju li aktivno u njihovu radu. Pod aktivno smatramo da sjednicama prisustvuju ne samo kao dizači ruku

Primjerice, Josip Petrač, zastupnik s gradonačelnikove liste kojeg je sredinom rujna zamijenio Bandićev politički mentor Ivan Šikić, čime je u 82. godini života postao najstariji gradski zastupnik, na devet sjednica za riječ se javio tek jednom. Petrač je, podsjetimo, krajem prošle godine na mjestu u Skupštini zamijenio Antu Dodiga, ali ni on nije bio nešto aktivan. Na osam sjednica Dodig je jednom replicirao, jednom raspravljao, a onda je zaključio da je ipak bolje da bude samo u direkciji Holdinga gdje ga je doveo Slobodan Ljubičić, šef gradske megatvrtke.

No nisu oni bili jedini dizači ruku u Skupštini. Vesna Sudar (HSU) i Marija Kalebota s nezavisne liste Milana Bandića priskrbile su svojim strankama/listama po 62,6 tisuća kuna za ovu godinu, prisustvovale su na svih osamnaest sjednica Skupštine, otkad je ona oformljena u ovom sazivu, ali u njezinu radu nisu sudjelovale niti jednom ni na koji način i po tome su apsolutne rekorderke.

Odmah uz bok nalaze im se Dragica Nikolić i Vida Demarin s nezavisne liste Milana Bandića koje su bile na 17. sjednica i nisu se oglasile niti jednom.

Listu 'uspješnih' nastavlja još jedna s gradonačelnikove liste - Sandra Perković, koja je prisustvovala na osam sjednica i to je bio sav njezin doprinos radu Skupštine. Da će tome biti tako, znalo se čim su se oformile liste za izbore i kada se vidjelo tko će biti na njima. Teško je bilo za očekivati da će Perković usred sezone atletskih mitinga biti u Zagrebu, a još manje da će i kad bude na sjednicama na njima raspravljati.

Iako je prije izbora Bandić obećavao da će žene igrati glavne uloge u njegovu timu u radu Skupštine, one, čini se, mahom statiraju pa je tako Sunčana Rupnik Blažeković bila na 17 sjednica, u raspravu se uključila samo jednom, Katarina Tonković bila je na 18 sjednica, raspravljala je jednom i imala jedan ispravak netočnog navoda, Ana Stavljenić Rukavina bila je na jednu sjednicu manje i raspravljala je jednom i jednom je imala ispravak netočnog navoda.

Bogdanka Srdić Vulpe bila je malo odvažnija pa je na osamnaest sjednica triput sudjelovala u raspravi, imala je jednu repliku i jedan ispravak netočnog navoda.

Puno, na osamnaest sjednica, nije govorila ni Davorka Vukadin Samardžić iz HSU-a - oglasila se u raspravi tek dva puta…

No nisu na sjednicama šutjele samo žene s Bandićeve liste. Damir Jurinović bio je na svim sjednicama i raspravljao je tek dvaput. Darko Katuša bio je na istom broju sjednica, raspravljao je dvaput, imao četiri replike i dva ispravka netočnog navoda…

Da je dizač ruke itekako važna kategorija zastupnika, bilo je vidljivo prošli tjedan, za kada je bila zakazana pa u zadnji čas otkazana sjednica Skupštine. Iako su Bandić i njegovi zastupnici tvrdili da su razlozi za otkazivanje sjednice 'poboljšavanje točaka dnevnog reda', sasvim je jasno da sjednica nije održana jer za pojedine točke dnevnog reda gradonačelnik ne bi imao potrebnu većinu, jer neki od njegovih zastupnika nisu mogli doći na sjednicu.

Osim što su svojim 'radom' priskrbili novac svojim listama/strankama, zastupnici za pojavljivanje na sjednicama primaju i naknadu od oko 1.300 kuna. Budući da je većina od njih 51, koliko ih ima u Skupštini i u jednom ili više Odbora, mjesečni honorari penju se i do četiri tisuće kuna. Nekima samo za dizanje ruku sasvim pristojna svota… Tko se koliko puta javljao za riječ, raspravu, repliku, pogledajte u cijelosti ovdje.

Najaktivniji zastupnici

Među najaktivnijim su zastupnicima u Skupštini SDP-ovci Zvane Brumnić, Davor Bernardić i Saša Molan. Od HDZ-ovaca u rasprave se najčešće uključuju Dražan Bilokapić, Margareta Mađerić i Andrija Mikulić, u ime HNS-a najviše govori Tomislav Stojak; Bandićeve teze, prijedloge i ideje najčešće zastupaju Jelena Pavičić Vukičević i Ljubica Matijević Vrsaljko, HSS-ove Nenad Matić, a HSLS-ove Darinko Kosor.

351965, 352041, 352105, 344073