MESIĆ O ČLANSTVU U HDZ-U

'Nema čovjeka bez mrlje u biografiji'

10.09.2009 u 20:56

Bionic
Reading

Odgovarajući na pitanja na javnoj tribini 'Predsjednikova dva mandata - perspektive i izazovi' održanoj u četvrtak navečer u Varaždinu, Mesić se osvrnuo na svoje nekadašnje članstvo u HDZ-u

Na pitanje iz publike, tijekom javne tribine, je li, nakon što je početkom rata bio desno, sad skrenuo ulijevo, Mesić je odgovorio: 'U ratu nije bilo lijevo - desno. Kad je postalo jasno da Milošević ima teritorijalne pretenzije, bilo je ili jesi za demokraciju i slobodnu Hrvatsku ili nisi. Bila je to mobilizirajuća retorika. A jesam li bio član HDZ-a, e pa nema čovjeka bez mrlje u biografiji', posredno je Mesić odgovorio čijeg kandidata zasigurno neće podržati.

'Predsjednik mora reagirati kad postoji mogućnost da se izvaninstitucionalno pokušava donijeti neka odluka. Očekujem da se budući predsjednik zalaže za proceduru. Kad dođe do kriza vlade, treba reagirati brzo i u skladu s Ustavom. I očekujem da se budući predsjednik ne mora baviti Drugim svjetskim ratom. Završio je kako je završio, činjenice su poznate, neka se time bave povjesničari. Predsjednik se mora baviti životnim problemima, a ne da se kao ja mora zaokupljati ovim likovima koji pripadaju nekom drugom povijesnom trenutku', opisao je predsjednik Stjepan Mesić kakvog bi nasljednika želio, piše Večernji.hr.

Kada je riječ o ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, Mesić je ponovio kako se spor sa Slovenijom treba riješiti na bazi međunarodnog prava, kojim će se utvrditi činjenično stanje. 'Ulazak u Europsku uniju potreban je radi sigurnijeg te boljeg i kvalitetnijeg života', zaključio je.

Osvrćući se na osnovne značajke svoja dva predsjednička mandata, Mesić je kazao da je 'prvi mandat bio dosta težak, dok je drugi bio lakši' te dodao daje u prvom mandatu bilo nužno početi s reformama i promjenama Ustava koje su i danas pred nama.

'Imamo dovoljno vremena da promijenimo Ustav i da imamo parlamentarnu demokraciju s predsjednikom kao čvrstim dijelom tog sustava. Promjene u Ustavu su nužne i radi provedbi reforma na putu ulaska u Europsku uniju', kazao je.