OBRANA DRŽAVNOG INTERESA

Maja Rilović: Siščani neće sjediti skrštenih ruku

25.09.2014 u 17:58

Bionic
Reading

Što će biti s Ininom Rafinerijom u Sisku? Nadzorni odbor sastaje se u listopadu, a hrvatski interes je poznat - ne gasiti nego jačati proizvodnju. Jučerašnja sjednica Uprave nije rezultirala odlukom, jer su hrvatski članovi napustili sastanak. MOL je sklon gašenju Rafinerije, no Stožer za obranu Ine neće sjediti prekriženih ruku

'Hrvatski članovi Uprave Ine imenovani od Vlade ponašaju se odgovorno u toj upravi i sve odluke pokušavaju donijeti u interesu prvenstveno kompanije, a interes kompanije je u pravilu državni interes', rekao je Vrdoljak po završetku jučerašnje maratonske sjednice Uprave Ine na kojoj se uz ostalo trebalo odlučivati o sisačkoj rafineriji.

Za mađarsku stranu najrealnija je opcija zatvaranja. No kvorum su srušili hrvatski članovi napustivši sjedenicu u sjedištu tvrtke ispred koje je prosvjedovalo dvjestotinjak radnika, među njima i Sisčani.

Protiv gašenja prosvjedovalo se i u Sisku. Šefica sindikata INAŠ-a i članica NO Maja Rilović kaže da je potez hrvatskih članova Uprave očito bio jedini mogući način da se ne donese odluka o zatvaranju Rafinerije Sisak.

'Teško je reći koji scenarij se očekuje jer je to dijelom sukladno sa internim aktima Ine, ali ono što se očekuje je da će mišljenje o predmetu ili toj odluci ići na Nadzorni odbor', rekla je Rilović.

Svoj stav je ponovio ministar poduzetništva Gordan Maras. Hrvatski interes je, kaže, jasan.

'Treba zaštititi našu proizvodnju u Republici Hrvatskoj. Ina se ne smije pretvoriti u kompaniju koja će samo prodavati naftne derivate.'

Ako odluke i NO koji se sastaje početkom listopada, a potom i Uprave ne budu po volji radnika, sindikati neće mirovati kako bi zaštitili radnike. A njih četiri tisuće ugroženi su odlukama koje su jučer trebale biti donesene.

'Sindikat INAŠ i Stožer za obranu rafinerije Sisak osnovan jučer neće sjediti skršenih ruku te će provoditi cijeli niz aktivnosti u obrani Rafinerije Sisak i očuvanja ne samo rafinerije već i ostalih dijelova Ine.'