SPALIONICA TRN U OKU

Bandić brutalno izviždan na ulasku u Skupštinu

25.09.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Stotinjak prosvjednika okupilo se jutros ispred Gradske skupštine kako bi izrazili svoje protivljenje Planu gospodarenja otpadom prema kojem bi pored pročistača otpadnih voda u Resniku trebala biti sagrađena spalionica otpada. Prosvjednici su došli pred Skupštinu jer je u njoj danas trebala biti održana sjednica s 51 točkom dnevnog reda, među kojima je i Plan gospodarenja otpadom 2015.

No kako je gradonačelnik Milan Bandić jučer povukao sve točke s dnevnog reda jer dio zastupnika s njegove liste nije mogao doći, pa ne bi imao potrebnu većinu za izglasavanje, sjednica je odgođena.

Sve do jučer kasno popodne Bandić nije imao ni potrebnu suglasnost za Prostorni plan Grada Zagreba od dvaju ministarstava – graditeljstva i zaštite okoliša - ali one su na kraju ipak došle.

Umjesto sjednice Skupštine, Darinko Kosor sazvao je njeno Predsjedništvo, na koje je stigao i Bandićdoživjevši pri ulasku u gradski parlament salve zvižduka.


Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, kazao je da je pravi razlog povlačenja rasprave o spalionici taj što gradonačelnik ne bi imao većinu za izglasavanje Plana.

'Bandić prvi put nakon 1999. nema većinu u Skupštini. Neki njegovi zastupnici s liste, etablirani stručnjaci, časni i pošteni ljudi, jednostavno više ne prihvaćaju način na koji gradonačelnik radi. Nameće im da glasaju kako on kaže i na tomu im čestitam. Ovako se ne smije vladati Zagrebom. Ovo je primjer populizma i demagogije jer su svi materijali prošli po skupštinskim odborima', kazao je Mikulić.

Paljbu je osuo i po SDP-u koji sada, kako je rekao, diže ruke od spalionice, a još 2006, dok je u njemu sjedio Milan Bandić, izglasali su da će se graditi baš u Resniku.

Branka Genzić-Horvat iz Udruge UZOR Resnik dodala je da su zbog odgađanja sjednice prosvjednici došli u manjem broju, ali i da će se u naredna dva tjedna njihov angažman pojačati kako bi upoznali javnost sa štetnim djelovanjem spalionice. Među prosvjednicima su bili i članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži, čiji je predstavnik Zoran Milić kazao da se zalažu za reciklažu otpada po uzoru na neke gradove svijeta i Europe, a ne njegovo spaljivanje.

RTL Autor: RTL