OZBILJNE OPTUŽBE

Kajin tvrdi: Novi doministar je muljao s bolovanjem

24.09.2014 u 19:42

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Damir Kajin u srijedu je u Saboru progovorio o doministru koji je, unatoč činjenici da je na bolovanju, prisustvovao 'feštama i fitnesu'. Doministar o kojem je govorio novi je zamjenik ministra turizma, IDS-ovac Daglas Koraca, potvrdio je Kajin za tportal. Iz HZZO-a su nam potvrdili da će pokrenuti kontrolu, što u slučajevima javno iznesenih sumnji obično i rade

Kajin je spomenuo da je Koraca, prije nego je imenovan na novu, visoku funkciju, kao financijski direktor u komunalnom poduzeću 6. maj u prvih šest mjeseci ove godine proveo manje od 20 dana na svom radnom mjestu.

'Mogu reći da zamjeniku ministra turizma želim svako dobro i pogotovo da ga zdravlje služi. Jasno, svatko, ako je opravdano bolestan, može mjesecima biti odsutan s posla; bitno je da medicina pomaže. Ništa ne želim prejudicirati, ni u koga ne sumnjam, ali netko bi trebao obaviti uvid u njegovu zdravstvenu dokumentaciju', kazao je Kajin za tportal.

HZZO će provjeriti bolovanje

Prozvanog Koracu zamolili smo da se očituje o ovim informacijama, no uputio nas je na službu za odnose s javnošću Ministarstva turizma, iako je riječ o periodu kada nije bio zaposlenik Ministarstva. Također smo pitali HZZO hoće li na temelju medijskih napisa pokrenuti provjeru Koracinih bolovanja, kao što su to napravili nakon što je Jasmina Jovev u emisiji 'Nedjeljom u dva', govoreći o malverzacijama bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, spomenula da je na bolovanju. Tada je pozvana na hitnu kontrolu bolovanja te se ustanovilo da ga je otvorila zbog bolesti djeteta.

Iz HZZO-a su nam potvrdili da će pokrenuti kontrolu, što u slučajevima javno iznesenih sumnji obično i rade. 'U slučajevima kada se osoba javno na televiziji i u medijima proziva da zlorabi pravo na privremenu nesposobnost za rad dužnost je Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) pokrenuti kontrolu i provjeriti o kakvoj je nesposobnosti riječ', napominju za tportal. Dodaju da HZZO redovito kontrolira privremenu nesposobnost za rad u ordinacijama liječnika obiteljske medicine, a uz to provodi i izvanredne kontrole, kao i kontrole na zahtjev poslodavaca. Nakon provedene kontrole, ovisno o utvrđenom, HZZO će postupiti prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju. U slučaju zlouporabe privremene nesposobnosti za rad osigurana osoba može biti prekršajno kažnjena u iznosu od 8.000 do 15.000 kuna, a izabrani doktor u iznosu od 5.000 do 20.000 kuna.

Kaže da nije uobičajeno to da netko mjesecima izostaje s posla zbog lošeg zdravstvenog stanja, a onda prihvati odgovornu funkciju koja iziskuje cjelodnevni angažman. Tvrdi da je na to upozorio i premijera Milanovića, a on kaže da ne bira suradnike svojih ministara. Prilikom imenovanja Korace pristao je na prijedlog predsjednika IDS-a. 'Milanoviću sam na to rekao: Griješiš. Razmisli o tome koga ti ministar podmeće', dodaje Kajin.

Na osnovi dokumentacije koju posjedujemo razvidno je da je Koraca od 1. do 13. siječnja ove godine bio na godišnjem odmoru dok je ostatak siječnja proveo na bolovanju, a 20. veljače otvorio je novo bolovanje sve do 6. lipnja. Novo bolovanje otvorio je 26. i 27. lipnja te opet 18. kolovoza sve do kraja mjeseca. Vlada ga je imenovala zamjenikom ministra 18. rujna.

Koraca je, javlja istarski portal iPress, prisustvovaogradskim feštama te sjednicama Gradskog vijeća u danima u kojima je bio nabolovanju: 23. travnja i 29. svibnja. Uz to je, pišu, u svojstvu vijećnika ipredsjednika IDS-a održavao tiskovne konferencije 5. svibnja i 4.kolovoza.