BIVŠI KOLEGE OPTUŽUJU

HDZ: Otišla je zbog Josipovića; Dalić: To je čista glupost!

23.09.2014 u 17:27

Bionic
Reading

U zagrebačkoj središnjici HDZ-a politički tajnik stranke Tomislav Čuljak i predsjednik gradskog odbora Andrija Mikulić osvrnuli su se na odlazak bivše ministrice financija Martine Dalić. Prokomentirali su i najnoviji incident u Vukovaru te se usprotivili novom referendumskom pitanju koje predlaže udruga U ime obitelji

Andrija Mikulić rekao je da je Martina Dalić, do jučer HDZ-ova financijska stručnjakinja, počela kritizirati HDZ-ove projekte još u kampanji za EU izbore. Sada, kaže, svojim izlaskom iz stranke i kritikama pokušava naštetiti HDZ-u pred nove, predsjedničke izbore.

'Dalić danas kritizira HDZ na još gori način i tu za mene prestaje svaka rasprava s njom o budućnosti hrvatskog gospodarstva. Smatram da je Martina Dalić svjesno učinila sve ovo kako bi naškodila HDZ-u. No kao što nije uspjela naškoditi HDZ-u na izborima za EU parlament, neće ni sada uoči predsjedničkih izbora', rekao je Mikulić na konferenciji za novinare.

Dalić za tportal: To je čista glupost!

Nakon presice u HDZ-u za komentar smo zamolili Martinu Dalić. Na pitanje je li točno to da je otišla iz stranke kako bi se angažirala u kampanji Ive Josipovića, izjavila je za tportal: 'Povezivanje mog odlaska iz HDZ-a s bilo čijom kampanjom ili bilo kojom drugom političkom opcijom čista je glupost.' (O.I.N.)

Podsjetimo, Dalić je nakon oštrih kritika gospodarskog programa HDZ-a izašla iz stranke rekavši da Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu Vladu koja se bavi sama sobom i zadržava se samo na površini problema. Naglasila je da je predlagala brojne zakone, poput onoga o depolitizaciji državne i javne uprave te reformi plaća, no da su oni ostajali u HDZ-ovim ladicama.

'DALIĆ JE OTIŠLA JER NIJE BILO SVE PO NJEZINOM'

Mikulić tvrdi da HDZ nije pristao na njezine zakonske prijedloge jer imaju i druge stručnjake čija je mišljenja valjalo uskladiti: 'I oni se moraju integrirati u naš plan zapošljavanja. Pitanje je pristupa – hoće li to biti socijalno-tržišni plan, kakav želi HDZ, ili neoliberalni pristup koji zastupa Dalić i koji uključuje rezove i otkaze?'

Upitan zašto misli da Dalić djeluje protiv HDZ-a, Tomislav Čuljak nije bio određen
teje rekao da je očito otišla jer nije bilo sve 'po njezinom'. 'Pitanje je zašto se odlučila usprotiviti našem radu baš u vrijeme predizbora za predsjednika Republike? Mogla je davno istupiti iz stranke ako je bila nezadovoljna', rekao je Čuljak i dodao da ona sama mora reći je li ih napustila da pomogne Ivi Josipoviću u kampanji te našteti HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.
351866,351841 ,351786 ,351786 'INCIDENTI U VUKOVARU POSLJEDICA SU VLADINOG NEPOŠTIVANJA ZAKONA'

Kada su u pitanju današnji događaji u Vukovaru i akcija Stožera za obranu Vukovara, u kojoj su skinuli 14 ćiriličnih ploča s državnih institucija, Čuljak kaže da su incidenti posljedica 'protuzakonitog i nasilnog postavljanja dvojezičnih ploča'. Tvrdi da je Vlada prekršila članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kada su postavljene ploče te ih je pozvao da počnu provoditi zakone i odluke Ustavnog suda.

Podsjetimo, Ustavni sud je u kolovozu zabranio provođenje referenduma o ćirilici, koji je tražio Stožer, ali je naložio Vladi da u roku od godine dana uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Tim zakonom trebaju urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave opstruiraju provedbu zakona.

'Kada se govorilo o postavljanju ploča, nije se vodilo računa o žrtvi Vukovara. Vlada nije učinila ništa po tom pitanju, a trebala je. (...) Nakon odluke Ustavnog suda Vlada je trebala donijeti odluku i objasniti građanima što treba činiti s tim pločama', rekao je Čuljak.

Čuljak i Mikulić usprotivili su se i novom referendumskom prijedlogu udruge U ime obitelji i Željke Markić, prema kojem bi se zastupnici birali imenom i prezimenom, jer smatraju da su njime zakinuta prava Hrvata u dijaspori.

'Kako udruga koja se predstavlja domoljubnom predlaže izmjene Ustava bez ispravljanja nepravde učinjene Hrvatima izvan Hrvatske? Vezano uz spekulacije i spinove da Crkva podržava ovu inicijativu – pozivam vas da pogledate priopćenje Iustitie et pax. Nađite mi nekoga iz crkvene hijerarhije tko će to podržati', rekao je Mikulić.