PREVISOKA TEMPERATURA

Penava: Skinute ploče čuvat ću kao suvenir

23.09.2014 u 17:46

  • +5

Privedeni zbog uklanjanja dvojezičnih ploča

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Bionic
Reading

Nakon što su u Vukovaru ponovno skinute i razbijene dvojezične ploče, sve je komentirao i predsjednik Sabora Josip Leko koji se danas nalazi u tom gradu. 'Ja sam predsjednik Hrvatskog sabora u mom habitusu i u zadatku Sabora jest da čuva zakonitost postupanja, nikakve akcije izvan demokratskih standarda ne mogu podržati. Dakle, moramo se boriti da vrijede demokratski standardi, da dijalog vrijedi u društvu i da se poštuju zakoni', rekao je Leko

Gradonačelnik Ivan Penava i dalje ostaje pri tome kako je 'potez s pločama vrlo loš' te se osvrnuo na obilježavanje osnutka 204. vukovarske brigade i rekao da bi iz ovoga grada trebala biti poslana poruka zajedništva, a ne da se o Vukovaru i dalje govori kao o 'gradu slučaju'. Penava u datom trenutku nije bio informiran da su članovi Stožera ploče ostavili na adresi njegove Uprave, a na pitanje što će s pločama učiniti, odgovorio je:

'Mislim da ću ih onda čuvati kao nekakav suvenir... Ne znam, niti sam informiran o tome... vidjet ćemo što ću s njima. Niti je to moja, niti gradska imovina, na kraju krajeva, možemo i u tom smislu razgovarati o tome. Ne bih htio se vraćati i dodatno dizati temperaturu, mislim da je i ovako i onako previsoka', ustvrdio je Penava.

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara Franjo Šoljić rekao je da je braniteljska populacija na obilježavanju još jednom pokazala zajedništvo, a nakon čega su 'uslijedile emocije'.

'Na osam objekata 14 ploča je skinuto, ploče su upakirane u jednu kartonsku kutiju, predane u protokol Gradskog poglavarstva i trebaju biti proslijeđene za Zagreb. Pet osoba je privedeno što znači da se ne poštuje odluka Ustavnog suda da nema provođenja represivnih mjera i mjera prisile', istaknuo je Šoljić.

Podsjetimo, ploče su skinute nakon što su na Memorijalnom groblju položeni vijenci, u povodu obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade. Nakon što su dali izjavu policiji, četvero privedenih pušteni su kućama, a zadržana je osoba koja je razbila ploču na zgradi Policijske uprave.