NJAVRO ODGOVORIO DALIĆ

'Lakše je biti buntovan, popularno je!'

23.09.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Ekonomski tim HDZ-a je nefunkcionalan i nema koordinacije, vodstva, jasnog smjera i konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima krize - tim je riječima sada već bivša HDZ-ovka Martina Dalić opisala dio razloga zbog kojih je odlučila napustiti stranku. No s time se nije mogao složiti jedan od članova gospodarskog tima HDZ-a i jedan od autora HDZ-ova gospodarskog programa Đuro Njavro, koji je za tportal odgovorio na prozivke Martine Dalić

U objašnjenju svoje odluke o izlasku iz stranke Dalić je, među ostalim, navela da je svojim radom pokušala pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima ekonomske stvarnosti kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka. Kao primjer je pritom navela i svoju inicijativu za depolitizaciju državne i javne uprave i reformu sustava plaća na načelima stručnosti i rezultata rada, za koju tvrdi da je ostala u ladici.

Je li ta ideja zaista ostala u ladici, upitali smo i jednog od HDZ-ovih gospodarskih stratega Đuru Njavru

'HDZ nije vlada, nego oporbena stranka, tko kaže da nešto jest, a nešto nije prihvaćeno, kad je HDZ zajedno s koalicijskim partnerima u dugotrajnom procesu prikupljanja i rasprave najrazličitijih ideja i mišljenja? Nitko nije prisiljavan kako će pisati i misliti, niti su Martinini prijedlozi igdje više ili manje prihvaćeni nego moji, ili nečiji drugi', kazao je Njavro za tportal.

Pritom se osvrnuo i na prozivke da je HDZ-ov ekonomski tim nefunkcionalan, da nema koordinacije i jasnog smjera.

Kolegici se to moglo činiti konfuznim, ali mi ne propisujemo jedinu ekonomsku istinu; snaga današnjih stranačkih timova nije u glajhsaltanju suradnika. Dok smo u oporbi, raspravljamo svi jednako i ne postoji jedan jedini ispravni i neprikosnoveni ekonomski pravac koji bi bio protivan Martininom doprinosu i koji bi bio uteg njoj ili drugima u raspravi o gospodarstvu. Ekonomski program stranke slažemo na osnovi interesa članstva i birača, naposljetku na osnovi nacionalnih interesa Hrvatske, a ako se cijenjenoj stručnjakinji i kolegici to više nije sviđalo, može nam biti žao. Lakše je možda biti buntovan, popularno je, ali pritom ne treba vrijeđati niz mladih koji upiru svoje snage u pobjedu nad sadašnjom vladajućom koalicijom', poručio je Njavro.

No iako Dalić tvrdi da je njezina ideja depolitizacije državne i javne uprave ostala u ladici, prije samo godinu dana na predstavljanju gospodarskog programa na HDZ-ovoj mini klauzuri u Velikom Trgovišću upravo su ona i Domagoj Milošević govorili o tome kako su prioritet gospodarskog programa reforme državne administracije i javne uprave.  Upitali smo stoga Njavru nalazi li se to još uvijek u gospodarskom programu HDZ-a.

'Odlazak kolegici Dalić daje priliku da s distance proziva sve one koji su ostali. Gubitak je što odlazi, ali neka se zapita, je li vrijedno ovakve medijske slave predati bitku bez borbe. Uvijek se znala energično boriti za svoje ideje, a nitko u gospodarskom timu nije joj uskratio prostora. Drugi je par rukava ako smatra da se uzaludno boriti za ovaj HDZ. Stranka je živo tijelo, naglo demokratizirano i puno mladih, često i neiskusnih ljudi, ali ja u njih vjerujem, jer brzo uče i stasaju', poručio je Njavro.

Priznaje da je Dalić predlagala i neke druge inicijative i ponavlja da je njezin odlazak gubitak za oporbu, no da je ona očito imala mišljenje o današnjem HDZ-u koji je u postupku reformiranja.

'Svi imaju pravo na svoje mišljenje. Kad HDZ pobijedi, neće zatvoriti vrata za sve stručne ljude koji žele pomoći u obnovi hrvatskog gospodarstva i reforme, a nadam se da Martina ovo čini jer žarko želi pomoći', zaključuje Njavro za tportal.hr.