SEKULARNA DRŽAVA

U zadarskoj školi 'ukazala se' Gospa, ministar ne vidi ništa sporno

23.09.2014 u 14:07

  • +3

Kip Gospe u zadarskoj osnovnoj školi

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

U osnovnoj školi Šime Budinića u Zadru napravljena je spilja i monumentalni kip Gospe, identičan onome u Lourdesu, gdje se Gospa, prema vjerovanju katolika, ukazala djevojčici Bernardici. Ivan Čular, ravnatelj škole, koji je inicirao postavljanje kipa, za Zadarski list kazao je kako je riječ o projektu koji će u potpunosti biti dovršen za dvadesetak dana te kako je riječ o donaciji, ali ime donatora nije želio otkriti

Istaknuo je kako je kip Gospe postavljen na kraju hodnika, uz učionicu za vjeronauk te da ga mogu vidjeti samo učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka, a u školi je takvih, prema njegovim riječima, 97 posto.

Vedran Mornar, ministar obrazovanja, u svemu ne vidi nikakav problem.

'Točno je da jeHrvatska sekularna država, ali Vatikanski ugovori kažu da se u školama mogu provoditi vjerski obredi. Za sve što se događa u školama odgovoran je ravnatelj, ali kako u toj školi 97 posto učenika pohađa katolički vjeronauk, a kip Gospe je postavljen u dnu hodnika, ispred učionice za vjeronauk, to ne bi trebao biti problem', izjavio je Mornar danas u Zadru, prenosi Zadarski.hr.

Njegovo ministarstvo još je u lipnju zaprimilo prijavu Centra za građansku hrabrost iz Zagreba o tome kako ravnatelj Čular krši načela sekularne države, a od njega su zaprimili odgovor u kojem je između ostalog stajalo 'da za postavljanje kipa ima suglasnost djelatnika i učenika te da do sada nikada nije bilo prigovora'.