DVOSTRUKI ARŠIN

Markić i Bandić prekršili svaku mjeru

23.09.2014 u 15:13

  • +5

Referendumski plakati po Zagrebu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

'Drago nam je da se Vlada za ovaj referendum (Birajmo zastupnike imenom i prezimenom, op. a.) odlučila držati preporuka Venecijanske komisije jer su nedemokratskom ozračju oko referenduma o braku doprinijeli svi ministri', kazala je koncem kolovoza ove godine Željka Markić iz inicijative U ime obitelji

Smetalo joj je, podsjetimo, to što je Vlada za referendum o braku snimila videospot kako bi podržala kampanju 'Protiv', koji je plaćen novcem poreznih obveznika. I bila je u pravu, jer u Kodeksu dobre prakse za referendum jasno stoji da se ne smiju koristiti javna sredstva za referendumsku kampanju.

I onda je došao novi referendum i inicijativa U ime obitelji obratila se gradovima i općinama za pomoć. Na poziv se odazvao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pa se na letcima nalazi gradski logo, a jumbo plakati s referendumskom inicijativom postavljeni su na istim oglasnim mjestima na kojima je uoči izbora 2011. godine Bandić izigrao svoje političke protivnike, pa se za nula kuna oglašavao na stupovima na kojima piše Grad Zagreb.

Unatrag nekoliko mjeseci prvi čovjek Zagreba pogurao je, bez ikakava natječaja, portal narod.hr kojeg vodi 'U ime obitelji' s 240 tisuća kuna, a uoči prvog referenduma dao im je besplatno prostor središtu grada za kako je eksplicite obrazložio 'potrebe pripreme i organizacije referenduma o pristupanju izmjenama Ustava'. Kako režije prostoru netko mora plaćati U ime obitelji molili su ga da im pomogne pa im je dao deset tisuća kuna za te potrebe.

Iako novinari već nekoliko dana od samog Bandića i nadležnih gradskih službi traže da im se kaže koliko je novca poreznih obveznika dano U ime obitelji, budući da je Jelena Gazivoda iz te inicijative priznala kako je od grada stigla financijska potpora, odgovora nema. Željka Markić jučer također nije željela otkriti o kolikoj se svoti radi kazavši kako će tu donaciju objaviti zajedno sa svim donacijama iz drugih gradova, ne preciziravši kada će to biti.

Ono što je bitno je to da je Bandić donacijom prekršio Kodeks, jer se javna sredstva ne smiju koristiti za referendum. Znala je to i Željka Markić kada ga je pitala da joj pomogne, ali budući da je donacija ovoga puta usmjerena za 'njezinu stvar', onda se preko Kodeksa može i prijeći, jer u konačnici radi se samo o preporuci koju su oboje prekršili u više navrata.