SAMA SVOJA MAJSTORICA

Dalić ne želi ni u čiji saborski klub

23.09.2014 u 12:23

Bionic
Reading

Nakon napuštanja HDZ-a Martina Dalić odradit će do kraja svoj saborski mandat. Pritom je ne zanimaju druge stranke, bit će nezavisna zastupnica, a za tportal je potvrdila da se ne misli priključivati nijednom klubu zastupnika

Odmah nakon što je objavila da odlazi iz HDZ-a, počelo se spekulirati o budućnosti Martine Dalić. Iako je cijenjena u poslovnim krugovima i, dapače, mnogi komentiraju da bi bez problema mogla naći posao u bilo kojoj poslovnoj banci, bivša HDZ-ova ministrica financija zasad misli ostati u Saboru, što je jučer potvrdila i tportalu.

'Ubuduće namjeravam biti nezavisna zastupnica i zastupati stavove za koje smatram da predstavljaju put izlaska iz krize. Mene ne zanima stvaranje potkonteksta za neku novu političku karijeru, osnivanje nove stranke ili bilo kakve političke manipulacije i igre. Preostali dio mandata želim iskoristiti da hrvatskoj javnosti podastrem konkretne reformske inicijative i druge prijedloge iz područja moje ekspertize, a za koje držim da ih treba poduzeti kako bismo izašli iz krize. To i ništa drugo', kazala je jučer Dalić za tportal.hr.

Međutim, iako je odbila povezivanje s ikakvim strankama, u javnosti se spominjala i mogućnost njezinog priključivanju nekom od postojećih klubova zastupnika u Saboru.

U današnjoj izjavi za tportal ona takvu mogućnost odbacuje. 'Nikakav postojeći klub, nikakvo osnivanje novih klubova, stranaka i sl. Želim preostalo vrijeme iskoristiti za govoriti i raditi kako prema svom stručnom znanju i iskustvu mislim da treba raditi i govoriti', kazala je Dalić.

Bivša ministrica financija tako će ubuduće biti jedina nezavisna zastupnica u Saboru koja nije ni u jednom klubu zastupnika. Naime, gotovo svi zastupnici koji su se našli u sličnoj situaciji, odnosno koji su napustili matičnu stranku i postali nezavisni, udružili su se sa svojim kolegama i osnovali Klubove zastupnika.

Tako je, primjerice, Damir Kajin nakon odlaska iz IDS-a snage udružio s don Ivanom Grubišićem i njegovim tadašnjim kolegom s liste Jakšom Baloevićem. Njega je u međuvremenu zamijenio zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas, jer se Baloević posvađao s Grubišićem i učlanio u Novi val - stranku razvoja Ljube Jurčića.

Kao novopečeni zastupnik Jurčićeve stranke, Baloević je našao novi klub te se pridružio DC-ovoj Vesni Škare Ožbolt te bivšim HNS-ovcima i budućim Reformistima Nataliji Martinčević i Petru Baranoviću

Nakon izbacivanja iz HDZ-a i Jadranka Kosor kratko je vrijeme bila bez kluba, no uskoro se udružila s HGS-ovim zastupnicima Željkom Kerumom i Nevenkom Bečić

Najnoviji klub zastupnika osnovan je pak prošli tjedan. U njemu su se skućili iz SDP-a izbačeni Slavko Linić, bivši laburist Branko Vukšić te zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić

Iako su se u šarenilu novoosnovanih klubova našle i neke kombinacije koje možda inače ne bismo ni zamislili, zastupnici ih rado sklapaju. Naime, klubovi zastupnika ipak su u nešto boljem položaju nego nezavisni zastupnici ili stranački zastupnici koji djeluju samostalno. Prema saborskom Poslovniku, klubovi, razmjerno broju članova kluba, imaju pravo na prostorne i druge tehničke uvjete za rad (dvoranu za sjednice, prijepis, umnožavanje, dostavu materijala i drugo), a mogu i zaposliti jednog službenika na poslovima tajnika kluba.

No jednako tako, zastupnike privlači i to što kao predstavnici klubova imaju prednost u iznošenju stava kluba u raspravama o zakonskim prijedlozima te što kao predstavnici klubova za govornicom mogu govoriti 15 minuta, dok obični zastupnici, bez kluba, govore iz klupe, i to najviše 10 minuta.

S obzirom na trenutačnu brojnost klubova u Saboru i vrijeme koje će oni potrošiti na svoja izlaganja i replike, Martini Dalić će se vjerojatno često događati da svoje izlaganje na neki zakonski prijedlog ima tek pred kraj rasprave, kada, nažalost, slabi i pozornost medija i javnosti.