POZADINA NAPADA NA CVJETNOM TRGU

Napadaču na katoličku aktivisticu prijeti kazna i isključenje iz Laburista

23.09.2014 u 11:41

  • +3

Na prosvjednu protiv vatikanskih ugovora napadnuta starija žena

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Muškarcu koji je tijekom subotnjeg prosvjeda zbog Vatikanskih ugovora nokautirao katoličku aktivistkinju Ružicu Ćavar prijeti do osam godina zatvora. Riječ je o Nevenu Kovačiću, članu zagrebačke podružnice Hrvatskih laburista i esperantistu

Pedesetosmogodišnji Neven Kovačić tijekom prosvjeda je fizički napao stariju gospođu koja je pokušala skinuti transparent organizatora prosvjeda, udruga koje se zalažu za manji utjecaj Katoličke crkve na državne institucije u Hrvatskoj.

S obzirom na to da su ozljede 77-godišnje Ružice Ćavar okvalificirane kao teške, tj. došlo je do frakture ruke, protiv Kovačića je podnesena kaznena prijava zbog nanošenja teške tjelesne ozljede. Kazneni zakon za to predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora. No Kovačić bi mogao dobiti i strožu kaznu.


Naime ako je počinio kazneno djelo iz mržnje prema bliskoj osobi ili prema osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.  A njegova matična stranka zbog nasilničkog ponašanja pokrenut će 'procedure sukladno stranačkim aktima', potvrdili su za tportal iz Hrvatskih laburista. Naglašavaju da se ograđuju 'od tog čina i od bilo kojeg vida nasilja'. Kovačić je član donjogradskog ogranka te je bio predložen za kandidata za izbore za Europski parlament, no nije prošao na unutarstranačkim izborima. Kovačićev čin su osudili i od njega se ogradili i organizatori provjeda.

Kovačić pred isključenjem

Nakon što je činjenica da je Kovačić član Hrvatskih laburista dospjela u medije, promtno je reagirala i predsjednica te stranke Nensi Tireli. Donijela je odluku o suspenziji Nevena Kovačića, a u obrazloženju se navodi kako je 'Neven Kovačić svojim neprimjerenim ponašanjem u subotu 20. rujna 2014. godine za vrijeme održavanja prosvjeda 'Raskinimo Vatikanske ugovore' održane na Cvjetnom trgu u Zagrebu počinio najtežu povredu Etičkog kodeksa Stranke'. 'Neven Kovačić za vrijeme održavanja spomenutog skupa nasrnuo je na građanku i nanio joj fizičke ozljede čime je demonstrirao nasilno ponašanje i vrijeđao građanku na vjerskoj osnovi čime je počinio diskriminaciju na javan način. Zbog navedenog, a sukladno ovlastima, predložila je Sudu časti da donese odluku o isključenju iz stranke Nevena Kovačića'.