ZIMSKA JESEN

Na prvi dan jeseni pao snijeg, zapuhala orkanska bura

23.09.2014 u 09:34

Bionic
Reading

Jutros u četiri sata i 29 minuta nastupila je i kalendarska jesen. Nakon što su mnogi protekli vikend proveli na plažama ciklona i hladna fronta u zadnja 24 sata otpuhale su toplinu s našeg područja pa je utorak osvanuo u kasnojesenskom tonu, piše Crometeo

Prvi snijeg sezone pao je u najvišem gorju Hrvatske - iza ponoći kiša je okrenula na snijeg u planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine u Lici i Gorskom kotaru. Na velebitskom vrhu Zavižanu temperatura zraka se spustila na 0 °C, a nekoliko sati padanja snijega bilo je dovoljno za stvaranje prvog snježnog pokrivača prvog dana kalendarske jeseni. Na tamošnjoj mjernoj postaji DHMZ-a izmjerena su četiri centimetra snijega, a prvi bijeli pokrivač snimile su i web kamere DHMZ-a.

Crometeo javlja da je snježnih pahulja bilo i na najvišim vrhovima Kamešnice i Dinare. Iako se i na biokovskom svrhu Svetom Juri temperatura spustila na samo 0 °C, doznajemo da snijeg nije zabijelio našu najvišu obalnu planinu.

U planinama BiH prava zima

U planinama susjedne BiH vladaju pravi zimski uvjeti. Na Bjelašnici se temperatura zraka jutros spustila na samo -3 °C, uz nekoliko centimetara snijega, a zabijelio je i skijalište u Blidinju. Noćas je padao i na Kupresu iznad 1.300 metara nadmorske visine.

Prvo jesensko jutro donijelo je najniže temperature zraka dosadašnjeg tijeka rujna u većem dijelu Hrvatske. Samo 3 °C izmjereno je u Krasnom i Mirkovici, 4 °C na Papuku i Puntijarki, 5 °C je izmjereno na Bjelolasici, u Jelvici, Gospiću i Stajnici, a 6 °C u Delnicama, Brinju, Otočcu, Udbini i Pazinu. U nizinama unutrašnjosti zemlje minimalne temperature su većinom bile od 7 do 10 °C, a na Jadranu od 10 do 17 °C.

U Dalmaciji bilo grmljavine, kiše i orkanskih udara bure

Iako se ciklona svojim centrom sve više udaljavala prema istoku, i tijekom noći je lokalno bilo jačih grmljavinskih nestabilnosti. Njih je uvjerljivo najviše bilo na moru srednjeg Jadrana, pa su satelitske snimke otkrivale i jače olujne sustave. Samo je manji dio njih stizao do kopna donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu, ali i mjestimičnu tuču, uglavnom uz obalu srednje Dalmacije.

Zadnja 24 sata najviše oborina je palo u Dalmaciji i to na kninskom, sinjskom i šibenskom području, većinom od 30 do 50 litara po kvadratnom metru. Spomenimo i da je s posljednjom ciklonom na dvije mjerne postaje Crometea ukupna količina oborina od početka rujna premašila rekordnih 400 litara po kvadratnom metru. Radi se o postajama Dubrovnik Mandaljena (405,4 mm) i Vodice Blata (400,3 mm).

Uz prvi snijeg u planinama i osjetno zahlađenje, ciklona je na Jadranu donijela jaku buru s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima. Tako su protekle noći podno Velebita, ali i na Krčkom mostu, udari vjetra prelazili orkanskih 130 km/h. Orkanski udari bure jutros su zabilježeni i podno Biokova, pa je na makarskom području bura imala udare preko 120 km/h. U Splitu su službeno izmjereni udari bure do 115 km/h.

Zanimljivo je spomenuti da je minimalna temperatura zraka u Splitu noćas pala na samo 12 °C, a uz spomenute udare bure od 115 km/h osjet hladnoće bio je zimskih 6 °C! Bura se posvuda tijekom jutra smirila u odnosu na noć, a njeno daljnje slabljenje uslijedit će u drugom dijelu dana. Dok je uz obalu puhala bura, na otvorenom moru je puhala tramontana s orkanskim udarima, objavio je Crometeo.

Odmicanjem ciklone na istok napustili su nas oborinski oblaci pa će se posvuda u zemlji do kraja dana zadržati suho, uz dosta sunca.