UMJETNA OPLODNJA

Zakon izmijenjen, ali i dalje bez zamrzavanja zametaka

10.09.2009 u 14:14

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kojima je olakšana procedura dokazivanja izvanbračne zajednice te zajamčena anonimnost donora jajnih stanica i sperme. Međutim i dalje ostaje zabrana zamrzavanja zametaka te ograničenje zamrzavanja najviše tri jajne stanice, zbog čega je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič najavila da njezina stranka neće podržati niti ove izmjene Zakona

ZAGREB - Ministar Darko Milinović rekao je da su nove izmjene u cilju 'širenja ljudskih sloboda i korak dalje u ljudskim pravima' te pokušao demantirati navode da se oko Zakona vodila žestoka rasprava između njega i premijerke Jadranke Kosor, nakon čega se proširila glasina da je ona navodno dala ostavku, izvještava Jutarnji list.

'Kad sam čuo glasine već sam se uplašio da sam dementan i gotovo sam pozvao hitnu pomoć', rekao je Milinović i sarkastično pozvao sve članove Vlade nakon sjednice na zeleni čaj.

Milinović je rekao da u izmjenama Zakona stoji da izvanbračna zajednica ne treba trajati više od tri godine nego će, kako je rekao, biti dovoljno pet minuta da bi se potpisao obrazac koji će izdati Ministarstvo i njega će parovi morati potvrditi kod javnog bilježnika.

Ministar je također objasnio da je izmjenama zakona predviđeno da dijete iznad 18 godina ima pravo doznati ime donora, ali isključivo uz suglasnost donora.

Na predstavljanju Zakona zahvalio je na pomoći premijerki Kosor, ali i potpredsjedniku Slobodanu Uzelcu i Đurđi Adlešič

Adlešič je rekla da je zadovoljna što je Milinović prihvatio izmjene koje su prvo odbijene u Saboru, ali i najavila da HSLS za sada neće podržati Zakon. 'Još uvijek držimo otvorenim područje pohranjivanja embrija i mi ne možemo glasati za ovaj zakon', rekla je Adlešič na sjednici.

I potpredsjednik Uzelac indirektno je zadržao rezerve prema izmjenama rekavši da podržava intencije, ali da je još uvijek rezerviran u nekim dijelovima te da treba biti otvoren za eventualne prijedloge u Saboru.

Premijerka Kosor zaključila je kako je jako dobro osluškivati putove zakona te odbila informacije o sukobima u vlasti zbog zakona o umjetnoj oplodnji.

'U Vladi nema rata ni sukoba, pa stoga nema ni pobjednika ni poraženih, ove promjene usklađene su s Obiteljskim zakonom, Zakonom o suzbijanju diskriminacije, ali i s mišljenjima struke', zaključila je premijerka Kosor.

Novinari nisu dobili prijedlog izmjena Zakona, što najbolje dokazuje da su rasprave u Vladi trajale do samog početka sjednice.