ŠTO UOPĆE IMA SMISLA

HNS-ovac Gjurković u čudu: Zašto postojim?

22.09.2014 u 19:27

Bionic
Reading

Srđan Gjurković, HNS-ov predsjednik Saborskog odbora za financije i vijećnik ove stranke u Gradskom vijeću Splita, bio je brutalno iskren na konferenciji 'Planiranje, organizacija i provedba investicijskih projekata u lokalnim samoupravama', otvorenoj u ponedjeljak ujutro u šibenskom hotelu Solaris: otvoreno se zapitao zašto gradski vijećnici, gradska uprava i gradske službe uopće postoje

'Ako Split kao drugi grad u državi pune 24 godine nije sposoban izgraditi jednu osnovnu školu, onda je to i državni problem. Onda se ne treba zvati gradom, a upitno je zašto svi mi u gradskoj vlasti uopće postojimo', kazao je Gjurković, čija je stranka na vlasti i u Splitu i u državi, misleći na probleme oko gradnje nove škole u splitskom naselju Pazdigrad.

Planovi za to postoje već cijelo desetljeće, no gradska četvrt s preko sedam tisuća stanovnika i oko pet stotina osnovaca još uvijek čeka na ovaj osnovni komunalni sadržaj. Projekt se procjenjuje na vrijednost od osamdeset milijuna kuna, a sadašnja i prethodna gradska vlast muku muče oko financiranja: najprije su planirali povući novac iz europskih fondova, da bi otkrili kako se iz tog izvora osnovno školstvo uopće ne može financirati, a potom se mjesecima i godinama metilja pokušavajući pokrenuti gradnju putem javno-privatnog partnerstva.

U međuvremenu samom projektu prijeti propast jer građevinska dozvola za školu istječe već u siječnju iduće godine.

Prije desetak dana Split je posjetio novi ministar obrazovanja Vedran Mornar te se mimo javnosti sastao s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, ali u službenom priopćenju škola na Pazdigradu nije ni spomenuta. Dolazak ministra nanjušili su predstavnici roditelja koji su ga poželjeli vidjeti, ali i Mornar i Baldasar od njih su jednostavno utekli.

Najnovije rješenje za višegodišnji splitski problem navodno je javno-privatno partnerstvo, a nakon što je Solin odbio sudjelovati u zajedničkom projektu partner je pronađen u Gradu Šibeniku. HNS-ovac Gjurković tvrdi da će do kraja mandata barem pokušati sudjelovati u njegovom rješavanju.

'Neprihvatljivo mi je to da se za gradnju neophodne škole treba čekati jer, eto, 'ne cveta cveće u naše preduzeće'. Gradnja škola Pazdigrad u Splitu te Ražine i Vrpolje u Šibeniku nije luksuz ni stvar izbora, nego obveza Grada. Škole, ceste, voda, kanalizacija... Pa to je civilizacijski minimum koji su dosegla i sela. Svaki dan do kraja mandata, a to je još najmanje dvanaest mjeseci, 'visit' ću na ovome. Gradu Splitu to treba biti prioritet, a moja uloga je dosađivati Ministarstvu, CEI-ju, DUUDI-ju i kome god treba. Vlada je pokazala odgovornost odlukom da s 55 posto sredstava financira izgradnju škola i školskih dvorana koje se grade po modelu JPP-a', smatra Gjurković.

Škola na Pazdigradu još se nije ni počela graditi, a problem se već nazire u drugom dijelu grada: posljednjih godina rapidno je narastao broj stanovnika u naselju Mejaši, a oni uskoro dobivaju još nekoliko stotina obitelji u nekoliko nebodera izgrađenih u sklopu programa POS. I ondje se već kuka i zapomaže jer djeca putuju u kilometrima udaljene škole, a iskustvo govori da će se do gradnje one bliže pošteno načekati.