DALIĆ O BUDUĆIM PLANOVIMA

'Ne zanima me osnivanje stranke ili političke igre i manipulacije!'

22.09.2014 u 14:36

Bionic
Reading

Saborska zastupnica HDZ-a i bivša ministrica financija Martina Dalić napušta HDZ. Tu je odluku potvrdila medijima, rekavši kako ju nije donijela preko noći. U posljednje vrijeme, kaže, povećavao se broj primjera da nema stvarne i istinske odlučnosti rukovodstva HDZ-a da oblikuje odlučna reformska rješenja koje zahtijeva dubina i težina krize. Tportalu otkrila je i kakvi su joj planovi za budućnost

Martina Dalić razloge napuštanja stranke objasnila je u pismu Predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

U pismu, koje prenose mediji, Dalić vodstvu HDZ-a zamjera jer, kako tvrdi, nije spremno jasno se odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize.

Ono nema snage ni odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću, navodi Dalić u pismu.

Pokušala je, kaže, svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima hrvatske ekonomske stvarnosti 'kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka'. No, unatoč retorici, nema stvarne spremnosti za pripremanje reformi, njihovog javnog tumačenja i provođenja.

Ekonomskom timu HDZ-a zamjera što je, kako kaže, nefunkcionalan i nema koordinacije, vodstva, jasnog smjera i konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima krize.
'Svi ti primjeri mi pokazuju da tzv. pripreme za preuzimanje vlasti nisu i neće biti niti dovoljno odlučne niti dovoljno fokusirane da rezultiraju potpunom spremnošću rukovodstva HDZ-a za provođenje reformi i poduzimanje svih onih mjera nužnih za izlazak iz krize - bez obzira koliko te reforme i mjere bile složne i teške. A Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema', obrazložila je Dalić.

Bivša HDZ-ova ministrica financija za tportal je pojasnila i kakvi su joj planovi za budućnost. 'U buduće namjeravam biti nezavisni zastupnik i zastupati stavove za koje smatram da predstavljaju put izlaska iz krize. Mene ne zanima stvaranje potkonteksta za neku novu političku karijeru, osnivanje nove stranke ili bilo kakve političke manipulacije i igre. Preostali dio mandata želim iskoristiti da hrvatskoj javnosti podastrem konkretne reformske inicijative i druge prijedloge iz područja moje ekspertize, a za koje držim da ih treba poduzeti kako bismo izašli iz krize. To i nista drugo', kazala je  Martina Dalić za tportal.

PRGOMET: ODLAZAK DALIĆ GUBITAK JE ZA STRANKU

Odlazak Martine Dalić iz HDZ-a - vijest je koja je poput bombe odjeknula u političkoj javnosti. Za tportal svoje je mišljenje iznio zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet.

'U trenutku kad nam trebaju stručnjaci, žao mi je da jedan stručnjak, i to na području makroekonomije, odlazi iz HDZ-a', kratko je poručio Prgomet, koji smatra da je, naravno, odlazak takvog stručnjaka svakako gubitak za stranku.

Što o svemu misle, pokušali smo doznati i od drugih članova HDZ-a, posebice onih koji su dio ekonomskog tima, koji je Dalić u svom obraćanju javnosti posebice apostrofirala. Međutim, oni nisu odgovarali na naše pozive ili nisu željeli ništa komentirati pod imenom i prezimenom.

Da je Martina Dalić nezadovoljna time kako se njezine ideje tretiraju u stranci, ali i načinom kako se kroji ekonomska politika, šuškalo se već neko vrijeme. Izvori iz HDZ-a kažu nam da je Dalić gotovo godinu dana čekala na sastanak s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, međutim da do njega još uvijek nije došlo.

Što se pak tiče ekonomskog tima, već ranije je iz nekih nastupa njegovih članova bilo jasno da nemaju ujednačen stav. Čašu je kod Martine Dalić, kažu nam izvori iz HDZ-a, vjerojatno i prelilo angažiranje HSLS-ovog Josipa Budimira kao glavnog stratega.