ZBOG ZALIVENOG SPOMENIKA

Branitelji prijete: Sami ćemo se obračunati s crvenim vandalima!

22.09.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon što je splitski spomenik poginulim pripadnicima Devete bojne HOS-a usred noći 'napadnut' crvenom bojom, kada je već postalo očito da policija neće uspjeti pronaći vandale, predstavnici većine splitski braniteljskih udruga okupili su se ispred njega i poručili da će 'pronaći počinitelje i s njima se obračunati'. Dapače, tvrde da su im već danas 'vrlo blizu'

Znači li izraz 'obračunati' ujedno i najavu uzimanja pravde u svoje ruke, zanimalo je novinare, pa je pukovnik u mirovini Marko Skejo odgovorio da je mislio tek na prijavljivanje policiji i Državnom odvjetništvu.

'Vodimo se onom 'Oprosti im, jer ne znaju što čine'. Mnogo je laži oko nas, a samo jedna prava istina', spiritualan je bio Skejo, koji je tijekom govora pred novinarima pustio i pokoju suzu.

'Koristit ćemo sva legalna sredstva koja su nam na raspolaganju. To su napravila djeca onih koji su nedavno pjevala 'Oj Mosore, Mosore'. Rat je završio, mi smo demokratska zemlja i krajnje je vrijeme da počnemo živjeti kao normalna zemlja. Ovo što se dogodilo bio je napad na sve branitelje i tisuće poginulih, a mi nećemo dozvoliti da nas blate, ponižavaju i stavljaju na margine društva. Vlast o braniteljima ne vodi računa, jer da jest - znali bi tko je ovo napravio, uhvatili ga i tako poslali poruku za buduće slučajeve', kazao je Nikola Tokić iz IV. domobranske pukovnije.

Veliko braniteljsko okupljanje pred spomenikom postavljenim u travnju ove godine, uz otvorenu podršku SDP-ovog gradonačelnika Ive Baldasara, uobičajeno je okupilo gotovo sve stradalničke udruge - od Koordinacije udruga borbenih postrojbi, preko Hvidre, do Udruge roditelja poginulih branitelja i Udruge udovica iz Domovinskog rata.

Oštar je bio Damir Banić u ime preživjelih pripadnika IX bojne HOS-a:

'Bilo je dovoljno vremena da nas obavijeste što je poduzeto oko skrnavljenja spomenika. Ako nadležna tijela nemaju saznanja ili ih ne žele ili ne smiju imati, obranit ćemo se sami. Upućujemo ih na aktivnosti i izjave vrlih crvenih fašista, koji sebe nazivaju antifašistima, i na aktivnosti njihove crvene omladine na internetu', kazao je Banić.

U splitskoj policiji doznajemo da istraživanje prošlotjednog incidenta oko spomenika u četvrti Split 3 formalno još uvijek traje.