PRAGMATIČNI NASTUP

Kolinda Grabar Kitarović čuva municiju za...

22.09.2014 u 14:23

Bionic
Reading

Smirena, pomirljiva, ali i bez stava. Tako su otprilike bili prvi komentari na jučerašnji nastup HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu države Kolinde Grabar Kitarović u emisiji 'Nedjeljom u dva'. I dok je jednom dijelu javnosti u oči upalo njezino izbjegavanje odgovora na neka konkretna svjetonazorska pitanja, drugi dio je čak i pohvalio činjenicu da se svojim odgovorima nije zamjerila nijednoj strani biračkog tijela. No što o svemu kažu komunikolozi i politički analitičari?

Nastup Kolinde Grabar Kitarović u 'Nedjeljom u dva', prema mišljenju profesorice komunikologije na Fakultetu političkih znanosti, bio je prilika, odnosno tek početak upoznavanja HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu države.

'Radi se o ženi koja dobro govori i zna komunicirati i s tim nema problema. Znam da su joj mnogi zamjerili nepreciznost izjava, ali to se može izbrusiti. Uobičajeno je da kada vas pitaju neko pitanje koje vas iznenadi ili nešto što je neugodno, da se onda izvlačite. To rade svi političari i ljudi koji se bave diplomatskim aktivnostima', objašnjava za tportal Leinert Novosel.

Smatra da je Grabar Kitarović nastup u emisiji odradila dosta solidno te da je koristila 'tipično žensko komuniciranje'. 'Isticala se želja za pomirbom i tolerancijom. Ona djeluje pomirljivo i blago i, usudila bih se reći, manje atraktivno kroz to, ali to je osobina ženske komunikacije', poručuje ova stručnjakinja za komunikologiju.

Međutim, u javnosti se izbjegavanje dogovora na neka pitanja i pomirljiv nastup protumačilo i kao nedostatak stava.

'Bila su to teška i složena pitanja. Recimo da ih je naznačila i otvorila dileme. Međutim, kako će vrijeme odmicati, kampanja će zahtijevati da se preciznije odredi i jasnije opredijeli. Iako je rijetko da ijedan političar zastupa čiste stavove, kada će Kolinda Grabar Kitarović ulaziti u polemike, morat će biti oštra i tu će morati imati jasnije stavove', kaže Leinert Novosel.

Iz nastupa Kolinde Grabar Kitarović politički analitičar Davor Gjenero iščitao je da HDZ-ova kandidatkinja, ako želi imati šansi na predsjedničkim izborima, mora izbjeći antagonizirati bilo koga.

'Jasno je da ona nastupa umjereno i da izbjegava naglašavati svjetonazorske stavove. Predstavlja se pragmatično. Pritom, po mom mišljenju, riskira, jer kad nastojite ne antagonizirati biračko tijelo centra i ljevice, riskirate nezadovoljstvo glasača desnice. Međutim, mislim da je ta pozicija racionalna za nju, jer glasači desnice nemaju trenutačno za koga glasati, osim možda redikula poput Đapića ili Kujundžića', tumači Gjenero za tportal dodavši da si HDZ-ova kandidatkinja ne smije dozvoliti da je navuku ni u kakve sukobe unutar desnog biračkog tijela.

Kolinda Grabar Kitarović, dodaje Gjenero, morat će pokazati da druge ne doživljava kao takmace te fokusirati kampanju na sebe i Josipovića, pri čemu joj je već prednost to što i u 'slučaju gubitka izbora može postati ministrica u nekoj budućoj vladi', dok bi Josipović u slučaju gubitka izbora bio 'politički mrtav'. 

Međutim, upozorava Gjenero, Grabar Kitarović još uvijek nije u javnosti upozorila na Josipovićeve greške iz aktualnog mandata.

'Josipović nije obavio ustavnu dužnost aktera koji osigurava jedinstveno funkcioniranje svih dijelova sustava te je dopustio uspostavljanje situacije u kojoj se Milanović pretvorio u ludog rimskog cara, a druga greška je to što je zapostavio hrvatski euroatlantizam. Vjerojatno Grabar Kitarović municiju čuva za to kada će se to pitanje otvoriti. Ne znam zašto ona, koja im pedigre osobe koja je sudjelovala u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i koja ima dobru poziciju u NATO-u, ne postavlja pitanja o vanjskoj politici. Zašto od toga ne radi ozbiljna politička pitanja', zapitao se na kraju Gjenero