Hrvatska SELO U GRADU

Svinje uzgajaju i u središtu Županje

Građane koji žive u jednoj od najstarijih ulica u Županji, Braće Radić, uznemirila je vijest prema kojoj od sljedeće godine u svojim dvorištima više neće moći držati svinje

Riječ je o ljudima koji već godinama tradicionalno uzgajaju svinje za vlastite potrebe, jer ondje, kao i primjerice u Šantavi, žive uglavnom obitelji koje se bave poljoprivredom. Koke nesilice, purice, patke, zečevi, uobičajen su prizor u većini tamošnjih dvorišta, a osim svinja u oborima, mnogi u stajama imaju i krave, piše Glas Slavonije

Nedavni slučaj kada su dvije suprasne krmače vlasnicima tijekom noći pobjegle iz obora i završile u jednom dvorištu u središtu grada mnoge je zaintrigirao, a stanovnici okolnih gradova čudili su se tome kako je u Županji dopušteno držanje svinja u širem središtu grada.

Grad ili selo

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Damir Parmač potvrdio je da ne postoji odluka o zabrani i načinu držanja domaćih životinja na području grada, koja je bila na snazi u vrijeme bivše Općine Županja, no nova je vlast, nakon što je Županja dobila status grada, nije preuzela. Najavio je donošenje odluke kojom će biti reguliran način držanja domaćih životinja, no nije mogao reći ništa konkretnije jer će je tek utvrditi Gradsko vijeće. Kada je pak riječ riječ o obitelji koju je prozvala i naša sugovornica, Parmač je rekao da je s komunalnim redarom pri obilasku grada opazio da tamošnji štagalj prijeti urušavanjem. Budući da pokraj njega svakodnevno prolaze učenici, Grad će vlasniku poslati pismo upozorenja i to je sve što u ovom trenutku može poduzeti jer je riječ o privatnom vlasništvu. Ako se vlasnik ogluši na upozorenje, na teren će izići inspekcija.

I dok obitelji koje drže stoku strahuju da će im od sljedeće godine to biti onemogućeno, što smatraju nevjerojatnim i nedopustivim, građani koji nemaju vlastiti uzgoj i mesom se opskrbljuju u prodavaonicama i mesnicama, podržavaju donošenje takve odluke.

Žale se na nesnošljiv smrad koji se širi na sve strane i smatraju da ih nitko, pa ni njihovi prvi susjedi, nema pravo time terorizirati.

- Ljeti je kod nas neizdrživo. Na dvorištu se od smrada ne može živjeti, a ni prozore otvoriti. Susjed drži desetak svinja i nekoliko krava, a gnoj baca širom iza staje, pa i na samu među.

A da ne govorim o muhama koje se skupljaju i ne daju nam mira. Proživljavamo pravu kalvariju, ali ne znamo ni sami kako si pomoći. Rapitivali smo se na raznim adresama, ali nam je rečeno da je jedino što možemo učiniti tužiti susjede.

Ne razumijemo kako Grad nije regulirao način držanja domaćih života. Nedopustivo je da se krave i svinje drže u centru grada!

Posebice slučaj gdje su životinje smještene neposredno pokraj osnovne škole, stambene zgrade i Centra za socijalnu skrb, a samo stotinjak metara od Doma zdravlja - ustvrdila je ogorčena Županjka, pitajući se hoće li se i kada tome stati na kraj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još