JOSIPOVIĆ PROTIV UIO

'Snižavanje praga opasno je za stabilnost države'

21.09.2014 u 20:00

Bionic
Reading

Predsjednik Josipović izjavio je za Dnevnik HTV-a da ne podržava raspisivanje novog referenduma o izmjenama izbornog zakona, ali i da ima svoje izmjene koje će ugraditi u prijedlog nacrta ustavnih promjena

Predsjednik RH Ivo Josipović zalaže se za ideju preferencijalnog glasovanja, ali smatra da u takve promjene treba ići studiozno.

'Snižavanje praga je opasno za stabilnost države. U Sabor bi moglo ući dosta ne osobito relavantnih stranaka koje bi mogle ucjenjivati one koji su dobili veću potporu građana', kazao je. Referendum vidim kao oblik odlučivanja - u onim stvarima koje ne možemo promijeniti u okviru sustava. 'Ja ću sa svojom inicijativom ići kroz parlament, ali ako otpor promjenama bude velik - spreman sam i na referendumu tražiti potporu', kazao je Josipović kojega 'čudi što crkva daje prostor za političku inicijativu i prikupljanje potpisa'.

Smatra da Vlada ima podršku za rad, a oni koji smatraju da nije tako, mogu to i provjeriti inicranjem iskazivanja provjerenja il nepovjerenja Vladi u Saboru. Krizu Vlade ne vidi, jer Vlada i dalje u Saboru može dobiti podršku za svoju politiku.

Josipović putuje u New York na opću skupštinu UN-a i kazao je da je riječ o vrlo važnom zasjedanju na kojemu će biti riječi o velikim svjetskim krizama i klimatskim promjenama. 'Mi u Hrvatskoj morat ćemo poduzeti sve korake da promijenimo i sustav zaštite od poplava, da razmislimo koje to promjene donosi nova klima i kako se tome prilagoditi. Bit će riječi i o obrazovanju, a imat ću priliku susresti se i s drugim državnicima', rekao je Josipović za HTV