GRABAR KITAROVIĆ NA HTV-U

Smanjit ću broj savjetnika i odseliti Ured s Pantovčaka

21.09.2014 u 17:59

Bionic
Reading

Gostujući u 'Nedjeljom u 2', predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je njena kandidatura izraz 'sinergije sa strankom', kritizirala je predsjednika Ivu Josipovića, objasnila zašto ne podržava novi Markićkin referendum te najavila da će, ako postane predsjednica, Pantovčak preurediti u centar za djecu s posebnim potrebama

'Sada je trenutak da se raspravlja o pitanjima koja tište državu, a to su katastrofalno gospodarsko stanje, bankrot pred kojim se nalazimo i sve veći odlazak mladih ljudi', rekla je Kolinda Grabar Kitarović. Dodala je da je za to 'direktno odgovorna nesposobna, aktualna vlada, kojoj je u svemu pomogao predsjednik Ivo Josipović svojom šutnjom i nečinjenjem'. Dodala je da se ne usuđuje predložiti konkretne reforme - o tome treba odlučiti gospodarski tim. Nije je nitko uvjerio da treba smanjiti broj županija - smatra da bi se kombinacijom i dijeljenjem ovlasti između općina (kojih je previše) i županija mogla postići racionalizacija.

Pantovčak kao prostor za osobe s posebnim potrebama

Državnu upravu treba racionalizirati, kazala je Grabar Kitarović, koja je kao primjer uzela Ured predsjednika - u kojemu treba smanjiti troškove i broj zaposlenih. Proračun Ureda predsjednika, koji trenutno iznosi 43 milijuna kuna, rezala bi - smanjenjem broja savjetnika za vanjsku politiku, a povećala bi segment za odnose s javnošću - kako bi kao predsjednica išla među građane i 'bila s narodom'. Pantovčak bi otvorila i preuredila u 'centar za djecu s posebnim potrebama', a ona bi se preselila u Visoku ulicu.

'Josipović u četiri godine nije učinio ništa'

Apsolutno se protivi promjenama Ustava koje je najavio predsjednik Ivo Josipović - Ustav je temeljni državni dokument koji se ne može i ne smije dirati i mijenjati u predizborne svrhe. Smatra da predsjednik Josipović u pet godina nije učinio ništa osim što je u svom uredu zaposlio podobne i podignuo plaće. Istaknula je da čeka što će Josipović reći o svom proteklom mandatu i kako je ostvario svoju 'novu pravednost'. Neće izaći na referendum udruge 'U ime obitelji' jer to rješenje smatra ishitrenim, a proveden je i bez javne rasprave i konzultacija s ostalim političkim strankama. Podržava preferencijalno glasovanje, ali ne i izborni prag od tri posto. Građanima je poručila da razmisle i postupe po vlastitoj savjesti.


Protiv davanja autocesta u koncesiju - protiv jačanja ovlasti predsjednika

Osobno je protiv davanja autocesta u koncesiju - upitala se koji će biti idući korak da se popune rupe u proračunu. Kazala je i da je protiv Josipovićeve inicijative za povećavanje uloge predsjednika - kojom želi uvesti pravo veta na odluke Sabora. Zalaže se za parlamentarnu demokraciju - jačanje funkcije Sabora, davanje zastupnicima većih ovlasti i za uvođenje obveze zastupnika da posjećuju okruge koji su ih izabrali. 'Vjerujem da će Tomislav Karamarko ove jeseni biti više u Saboru', kazala je Grabar Kitarović.

Podržava opciju 'životnog partnerstva', ali ne i braka istospolnih osoba. Nije protiv ćirilice, ali smatra da treba imati razumijevanja za lokalnu zajednicu. Vukovaru treba dati da sam uredi pitanje dvojezičnosti, kazala je Grabar Kitarović u 'Nedjeljom u dva', kako prenosi hrt.hr

Kolinda Grabar Kitarović je izjavila i da ne bi kao predsjednica insistirala na promjeni imena Trga maršala Tita u Zagrebu, nego da bi o tome, nakon javne rasprave, odluku trebala donijeti lokalna zajednica.