UPOZNAJTE DRAGANA VULINA

Što mladi elektrotehničar može učiniti na čelu HDSSB-a?

21.09.2014 u 10:43

Bionic
Reading

Cijelo vodstvo HDSSB-a prošlog tjedna kandidiralo je Dragana Vulina za novog predsjednika stranke, a aktualni predsjednik Vladimir Šišljagić podsjetio je da se nitko iz dosadašnjeg predsjedništva neće kandidirati za čelnu poziciju

Vulin je 28-godišnjak, pauzirao je ugovor o radu na Elektrotehničkom fakultetu, gdje je zaposlen kao znanstveni novak na radnom mjestu asistenta na Zavodu za elektrostrojarstvo gdje drži auditorne i laboratorijske vježbe iz pet kolegija, radi mjesta dožupana Osječko-baranjske županije, na koje je došao nakon mandata donačelnika Općine Erdut. U životopisu ističe da pohađa sveučilišni poslijediplomski doktorski studij elektrotehnike, također na ETF-u, i da je autor više znanstvenih radova iz područja obnovljivih izvora energije i energetske elektronike.

Na saboru stranke u travnju kritizirao je politiku HDZ-a i SDP-a, ocijenivši ih pogubnima za Hrvatsku, čemu u prilog je istaknuo da je situacija u zemlji vrlo teška, naglasivši pri tome bezizlazno stanje gospodarstva. U svom radu, rekao je stranačkim simpatizerima okupljenima u dvorani Zrinjevac u Osijeku, voli isticati brojke i činjenice i da je 'bolje upaliti jedno svjetlo nego proklinjati tamu'.

Predstavio se i lani produkciji Ypsilon, pred lokalne izbore, kada je rekao da Slavoniju i Baranju već za šest godina, do 2020, 'vidi kao zaista razvijenu hrvatsku regiju, čiji razvoj se temelji na poljoprivredi, a naravno da ima razvijeno i gospodarstvo i uz to sve i kontinentalni turizam', nakon čega je izabran za dožupana Osječko-baranjske županije gdje je HDSSB na vlasti posljednjih devet godina, od 2005. godine.

Tvrdi i da i da 'ne puši, ne pije, ne kocka se, kavu ne pije, ali ako se dogodi da do kasno radi, onda kad se vrati kući, uživa u slavonskim delicijama'.

Tportal je zanimalo smatra li da presuda osnivaču stranke Branimiru Glavašu za počinjene ratne zločine u Osijeku 1991. godine, postupak protiv aktualnog predsjednika Vladimira Šišljagića i afera podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u kojoj je sudjelovao saborski zastupnik Ivan Drmić predstavljaju opterećenje za HDSSB i što će poduzeti kao novi predsjednik. Na ta pitanja nismo mogli dobiti komentar.


Stranku redovito prati novinar Jutarnjeg lista Drago Hedl, koji kaže da Vulin u HDSSB-u može donijeti nešto novo isključivo poduzme li radikalne mjere, što znači micanje Glavaša.

'Micanje Šišljagića s čela HDSSB-a očajnički je pokušaj da se stranka pokuša prikazati kao poštena i nekompromitirana. Trenutačno od pet članova predsjedništva, dvoje (Glavaš, Drmić) imaju pravomoćnu sudsku presudu, a protiv trećeg (Šišljagić) USKOK je podignuo optužnicu zbog pranja javnog novca. Dolazak Dragana Vulina na čelo HDSSB-a sljedećeg mjeseca može značiti promjenu samo ako za razliku od svog prethodnika, po svoje mišljenje ne bude išao u Mostar. U to je teško povjerovati. No vidjet ćemo ubrzo. Stavi li na rever bedž – Heroj, a ne zločinac – koji krasi viđenije HDSSB-ovce, znat ćemo da od promjene stranačke politike nema ništa. Ili kraće: i poslije Šišljagića, Šišljagić', ocjenjuje Hedl.

Suprotno Hedlovom mišljenju, gradski vijećnik Laburista Jaroslav Pecnik ne gaji nimalo nade u promjene u HDSSB-u, jer smatra da će Glavaš samo mijenjati glave, a iz daljine njima upravljati kao i do sada.

'Glavaš je shvatio da s ovom starom ekipom ne može dalje. Damoklov mač visi nad Šišljagićem zbog istrage DORH-a zbog zlouporabe položaja i ovlasti, Drmić nema sposobnosti za značajnije djelovanje, Bubalo je izgubio izbore i ne sluša. Glavašu je problem što svi misle da mogu koliko-toliko samostalno djelovati dok je on u zatvoru. E, sad Glavaš želi pokazati da će tome će stati na kraj. To je njegova stara taktika, predstaviti isto stanje, ali kao da se nešto mijenja, jer mu, naravno, ne pada na pamet da prepusti vodstvo', rekao je Pecnik.