PUSIĆ NIJE ZABRINUTA

'Presuda Ferenčaku nije šteta za HNS'

19.09.2014 u 19:46

Bionic
Reading

Gostujući u Javnoj stvari HTV-a, predsjednica HNS-a i šefica diplomacije Vesna Pusić komentirala je ishod škotskog referenduma

'To je velika promjena za Veliku Britaniju, jer bez obzira na to što Škoti ostaju u uniji, razina autonomije se dodatno pojačava, tako da su oni postigli svoje ciljeve. Za Europu je to jednostavniji ishod, jer ne mijenja situaciju u Europskoj uniji', izjavila je Vesna Pusić.

Odluka Škotske važna je za sve države koje razmišljaju o referendumu o odcjepljenju, izjavila je te naglasila kako to nije usporedivo s BiH i prijetnjama Milorada Dodika. Pitanje unutarnjeg uređenja BiH je na dnevnom redu, ali ne i pitanje mijenjanja granica.

Govorila je i o tome kako je Islamska država problem za cijeli svijet. 'To je jedna vrsta brzoputujuće i prenosive opasnosti', naglasila je Pusić. Dodala je da NATO nije u ratu protiv njih, no neke od ključnih članica su uključene u bombardiranje iz zraka. Rekla je i kako pitanje slanja vojnika nije aktualno, ali da ne bi to ni potpuno isključila. 'Zasad je politika država članica pomoći vladi u Bagdadu i Kurdima da sami obrane svoju zemlju', naglasila je Vesna Pusić.

Na pitanje o donaciji srpskog predsjednika Tomislava Nikolića udžbenika na ćirilici Bunjevačkim Hrvatima, Pusić je rekla kako je još prošle godine obećano da će Hrvatima biti osigurani udžbenici na hrvatskom jeziku, no to nije ispoštovano. 'Zbog toga smo na razgovor pozvali otpravnicu poslova veleposlanstva republike Srbije u Hrvatskoj', rekla je Pusić. No ponovila je i kako svatko ima pravo izjašnjavati se kako hoće.

Upitana o situaciji s Ukrajinom, Pusić je rekla kako je Hrvatska apsolutno za priznavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. 'Na summitu NATO-a ponudili smo primanje ukrajinskih ranjenika, što trenutačno procesuira naše Ministarstvo zdravlja', kaže Pusić.

U slučaju da Rusija obustavi dostavu plina, Hrvatska, s obzirom na puna skladišta, nije ugrožena. Ove zime nema poteškoća, a vremenom naša pozicija postaje samo povoljnija jer imamo LNG, istaknula je.

Na pitanje o sudbini stranačkog kolege Srećka Ferenčaka, nepravomoćno osuđenog u aferi Nanbudo, Vesna Pusić je rekla kako taj postupak još nije gotov. 'Kad bude konačna presuda, onda ćemo odlučiti. Ova presuda ni na koji način ne mijenja status Ferenčaka kao tajnika stranke. To je presuda koja ništa ne mijenja na situaciji koja je bila do sada. On je već jednom osuđen i Vrhovni sud je suđenje vratio na početak. Ja očekujem da će se to i sada dogoditi i da će postupak treći put biti vraćen na početak. Presuda Ferenčaku nije šteta za HNS, jer je to osoba koja organizacijski radi u stranci i ne obavlja javne dužnosti', istaknula je.