BEZLIČNI PREDSJEDNIČKI KANDIDATI

'Budu li Kolinda i Josipović sami, bit će to dosadna kampanja'

20.09.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Hoće li uz Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović u predsjedničku utrku ući Milan Kujundžić, Vesna Balenović, Željka Markić ili možda Milan Bandić? Kakvu kampanju bi trebali voditi? Koga će Crkva podržati? Je li HDZ-ova podrška Kolindi Grabar Kitarović s figom u džepu kao što je bila Jadranki Kosor? Sve su to pitanja na koja su se odgovori tražili prvog dana Weekend Media Festivala u Rovinju

Moglo se čudi da ćemo s obzirom na karaktere Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović, gledati najdosadniju kampanju u povijesti, ali je bilo i mišljenja da će kampanja, s obzirom na potencijale sudionika, biti neizvjesna.

Anita Malenica, novinarka, smatra kako Kujundžić ulaskom u kampanju nema što izgubiti i podsjeća da je Stjepan Mesić u svojedobno bio u gubitničkoj poziciji pa je na kraju izašao, uz potporu iz SAD-a, kao pobjednik. Izrazila je uvjerenje kako je Josipović u panici zbog kandidature Grabar Kitarović te da mu sasvim sigurno nije svejedno.

Jadranka Kosor, nezavisna saborska zastupnica, drži kako će Kujundžić u kampanju ući ako sakupi potreban novac koji mu neće ni trebati s obzirom na rezultat koji može ostvariti. Podsjetila je da Kolinda Grabar Kitarović nema iskustva u stranačkom životu i dodala da 'nikad ne možeš biti siguran podržava li te netko iz stranke s figom u džepu'.

Zoran Tomić, profesor s Filozofskog fakulteta u Mostaru, smatra da će biti više od tri kandidata, ali i dodaje da su Kujundžićeve šanse za drugi krug nikakve.

'Budu li Kolinda i Josipović vodili kampanju jedno protiv drugog, gotovo sigurno će izgubiti. Mislim da je za Josipovića ključno da na početku kampanje kaže što je SDP radio loše, a što dobro. Ako mu to ispliva na kraju, neće biti povratka', naveo je Tomić, na što se nadovezao Tomislav Klauški, novinar 24 sata, kazavši kako će aktualnog predsjednika, ako to kaže, dočekati pitanje – gdje je bio posljednje četiri godine.

'Uvjerenja sam da bi Grabar Kitarović bila dobar materijal da je netko uzme i vodi za ruku kroz kampanju jer je očito da se izgubila. Radi gafove kakve je u prošloj kampanji radio Bandić. Ključno za nju je to hoće li je Crkva podržati. Ona je malo lijevo, pa malo desno. Čas je na turneji od Sinja do Međugorja, a onda je uglađena gospođa iz NATO-a', smatra Klauški.

Sudionici panela u konačnici su se složili da će biti više od dva kandidata, ali da je samo upitno tko će to biti: Kujundžić, Bandić, Markić, Balenović ili netko peti.