Hrvatska UZBUNA NA ONKOLOGIJI

Linearni akcelerator sve češće ne radi

Jedini linearni akcelerator koji se nalazi na potezu od Rijeke do Dubrovnika i kojim se ujedno liječi velik broj pacijenata iz Hercegovine, a koji se nalazi u Centru za onkologiju splitskog KBC-a, u posljednjih mjesec i pol dana pokvario se dva puta

Zbog toga je u dva navrata od po tjedan dana prekinuto liječenje najtežih bolesnika, onih s malignim oboljenjima, te je stvorena velika „zbrka“ koja se, nažalost, ponavlja duži niz godina. Naime, za popravak linearnog akceleratora potrebno je naručiti dijelove iz Njemačke, a to je postupak koji traje barem nekoliko dana, piše Slobodna Dalmacija

- Naš linearni akcelerator je trenutačno u upotrebi i radi punom parom od 7 do 24 sata, svaki dan od ponedjeljka do petka. Istina je da smo u proteklih mjesec i pol imali u dva navrata kvar na njemu, no, na žalost naših pacijenata, to i nije ništa novo, navikli smo već na njegove kvarove.

50 milijuna za dva uređaja

Cijena dvaju linearnih akceleratora sa CT simulatorima je oko 50 milijuna kuna i oni su nam prijeko potrebni ako se želimo baviti „ozbiljnom medicinom“.

U Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi su upoznati s našim problemom i obećali su nam nove uređaje. Proces nabave linearnih akceleratora njih devet (dva za Split, jedan za Rijeku, jedan za Osijek, ostalih pet za Zagreb) je u tijeku i zaista vrlo skoro očekujemo njihovu kupnju i montažu, što će konačno promjeniti zabrinjavajuću situaciju sa radio terapijom u Hrvatskoj, zaključuje prof. Vrdoljak.

Naravno, najviše pate pacijenti čije se zračenje tada produžuje i koji postaju nervozniji činjenicom da je aparat u kvaru.

Ne radi se tu o pacijentima koji mogu čekati, nego o onima najtežima kojima je pomoć prijeko potrebna - kazuje prof. Eduard Vrdoljak, predstojnik Centra za onkologiju splitskog KBC-a.


Linearni akcelerator koji je na Onkologiji već je „oldtimer“ za Hrvatsku, a kamoli za svjetske prilike, star je 13 godina, a posljednjih nekoliko godina zaposlenici Centra s njime redovito imaju problema.

Ako se zna da se u svijetu ovakvi uređaji zamjenjuju novim svakih osam godina, jasno je koliko je dugo splitski aparat u „crvenome“

- Svaki dan na linearnom akceleratoru imamo po stotinu bolesnika i tako preko cijele godinu. Najveći problem je u tome što mi na Centru za onkologiju osim tih stotinu bolesnika svakodnevno u program zračenja pokušavamo „ubaciti“ još barem 3 do 4 nova. No, to baš i ne uspijevamo zbog čestih kvarova.

Za linearni akcelerator već imamo i listu čekanja koja se proteže na dva mjeseca. Jako nam je teško raditi, no očekujemo za pola godine da bi nam mogla biti montirana dva nova akceleratora čija je nabava u tijeku - rekao je prof. Vrdoljak.

U godinu dana preko splitskog akceleratora prođe 1500 oboljelih i svaki od njih ima barem 25 zračenja. Stoga ove brojke kazuju da taj jedan jedini linearni akcelerator od Rijeke do Dubrovnika godišnje obavi 37.500 zračenja, pa onda i nije čudna činjenica da je često u kvaru.

Vapaji odgovornih s Onkologije i iz splitskog KBC-a čuju se po pitanju linearnog akceleratora već duže vrijeme. Ovakvi linearni akceleratori postoje još u Rijeci (jedan), u Zagrebu (Rebro, Petrova bolnica) i jedan “oldtimer” u Osijeku, koji se također često kvari.

I nije najgori problem što se akcelerator u Splitu zna pokvariti. Još je gore kada se on pokvari tijekom zračenja, pa pacijent mora biti zamoljen da malo pričeka dok se aparat ponovno ne osposobi.

Tada medicinsko osoblje dolazi u vrlo neugodnu situaciju, pozivanja servisera koji „izmišlja toplu vodu“ ne bi li osposobio aparat, dok pacijent s malignim oboljenjem čeka, svojih „pet minuta“.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još