UZBUNA NA ONKOLOGIJI

Linearni akcelerator sve češće ne radi

Bionic
Reading

Jedini linearni akcelerator koji se nalazi na potezu od Rijeke do Dubrovnika i kojim se ujedno liječi velik broj pacijenata iz Hercegovine, a koji se nalazi u Centru za onkologiju splitskog KBC-a, u posljednjih mjesec i pol dana pokvario se dva puta

Zbog toga je u dva navrata od po tjedan dana prekinuto liječenje najtežih bolesnika, onih s malignim oboljenjima, te je stvorena velika „zbrka“ koja se, nažalost, ponavlja duži niz godina. Naime, za popravak linearnog akceleratora potrebno je naručiti dijelove iz Njemačke, a to je postupak koji traje barem nekoliko dana, piše Slobodna Dalmacija

- Naš linearni akcelerator je trenutačno u upotrebi i radi punom parom od 7 do 24 sata, svaki dan od ponedjeljka do petka. Istina je da smo u proteklih mjesec i pol imali u dva navrata kvar na njemu, no, na žalost naših pacijenata, to i nije ništa novo, navikli smo već na njegove kvarove.

50 milijuna za dva uređaja

Cijenadvaju linearnih akceleratora sa CT simulatorima je oko 50 milijuna kunai oni su nam prijeko potrebni ako se želimo baviti „ozbiljnommedicinom“.

UMinistarstvu zdravstva i socijalne skrbi su upoznati s našim problemomi obećali su nam nove uređaje. Proces nabave linearnih akceleratoranjih devet (dva za Split, jedan za Rijeku, jedan za Osijek, ostalih petza Zagreb) je u tijeku i zaista vrlo skoro očekujemo njihovu kupnju imontažu, što će konačno promjeniti zabrinjavajuću situaciju sa radioterapijom u Hrvatskoj, zaključuje prof. Vrdoljak.

Naravno, najviše pate pacijenti čije se zračenje tada produžuje i koji postaju nervozniji činjenicom da je aparat u kvaru.

Ne radi se tu o pacijentima koji mogu čekati, nego o onima najtežima kojima je pomoć prijeko potrebna - kazuje prof. Eduard Vrdoljak, predstojnik Centra za onkologiju splitskog KBC-a.


Linearni akcelerator koji je na Onkologiji već je „oldtimer“ za Hrvatsku, a kamoli za svjetske prilike, star je 13 godina, a posljednjih nekoliko godina zaposlenici Centra s njime redovito imaju problema.

Ako se zna da se u svijetu ovakvi uređaji zamjenjuju novim svakih osam godina, jasno je koliko je dugo splitski aparat u „crvenome“

- Svaki dan na linearnom akceleratoru imamo po stotinu bolesnika i tako preko cijele godinu. Najveći problem je u tome što mi na Centru za onkologiju osim tih stotinu bolesnika svakodnevno u program zračenja pokušavamo „ubaciti“ još barem 3 do 4 nova. No, to baš i ne uspijevamo zbog čestih kvarova.

Za linearni akcelerator već imamo i listu čekanja koja se proteže na dva mjeseca. Jako nam je teško raditi, no očekujemo za pola godine da bi nam mogla biti montirana dva nova akceleratora čija je nabava u tijeku - rekao je prof. Vrdoljak

U godinu dana preko splitskog akceleratora prođe 1500 oboljelih i svaki od njih ima barem 25 zračenja. Stoga ove brojke kazuju da taj jedan jedini linearni akcelerator od Rijeke do Dubrovnika godišnje obavi 37.500 zračenja, pa onda i nije čudna činjenica da je često u kvaru.

Vapaji odgovornih s Onkologije i iz splitskog KBC-a čuju se po pitanju linearnog akceleratora već duže vrijeme. Ovakvi linearni akceleratori postoje još u Rijeci (jedan), u Zagrebu (Rebro, Petrova bolnica) i jedan “oldtimer” u Osijeku, koji se također često kvari.

I nije najgori problem što se akcelerator u Splitu zna pokvariti. Još je gore kada se on pokvari tijekom zračenja, pa pacijent mora biti zamoljen da malo pričeka dok se aparat ponovno ne osposobi.

Tada medicinsko osoblje dolazi u vrlo neugodnu situaciju, pozivanja servisera koji „izmišlja toplu vodu“ ne bi li osposobio aparat, dok pacijent s malignim oboljenjem čeka, svojih „pet minuta“.