ZA SEKULARNU DRŽAVU

Prosvjed protiv Vatikanskih ugovora u subotu u centru Zagreba

18.09.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Predstavnici triju udruga pozvali su danas građane na prosvjed 'Raskinimo Vatikanske ugovore' u subotu, 20. rujna na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu)

Čelnici Glasa razuma - Pokreta za sekularnu Hrvatsku, inicijative Nisam vjernik i udruge Protagora organizirat će prosvjed kako bi poslali poruku vlastima da ugovore sa Svetom Stolicom treba raskinuti jer su štetni i preskupi za hrvatske građane.

'Organiziramo prosvjed jer smatramo da se bez raskida Vatikanskih ugovora ne može spriječiti daljnje narušavanje sekularnog karaktera Hrvatske i diskriminacija učenika koji ne pohađaju katolički vjeronauk, niti postići odgovarajući stupanj zaštite prava pripadnika Oružanih snaga i redarstva te učinkovitu zaštitu hrvatskih građana od kaznenih djela koje počine neki svećenici Katoličke crkve', rekao je predstavnik Glasa razuma - Pokreta za sekularnu Hrvatsku Alan Sorić na konferenciji za novinare.

Sorić također smatra da ugovori predstavljaju prekomjerno financijsko opterećenje za građane i tvrdi da se 'enormni iznosi za financiranje Katoličke crkve troše netransparentno'.

S obzirom na to da u Vladi ne postoji volja da se to promijeni, vrijeme je da građani sami kažu što žele, poručio je Sorić.

Na subotnji prosvjed s početkom u 14 sati pozvao je i sve udruge civilnog društva, osobe iz javnog života, političare, aktiviste, borce za ljudska prava, umjetnike, znanstvenike, sportaše i ostale.

Glasnogovornica Glasa razuma Marijana Bijelić smatra da je u hrvatskim javnim institucijama suspendirano načelo ustavne jednakosti pred zakonom u korist crkvene hijerarhije, a na štetu građana.

Upitala je ima li danas smisla financirati 'ne baš skromni Vojni ordinarijat' ili dvostruko plaćati vjeronauk - u župi i u školi. Osim toga, u državnoj školi moguće je da vjeroučitelj postane ravnatelj škole, iako ga može smijeniti biskup, a prvenstveno mora raditi po kanonskim propisima.

Predsjednica udruge Protagora Vesna Mihoković Puhovski izrazila je protivljenje nametanju katoličkog svjetonazora u školama kao jedinog dopuštenog svjetonazora i ustvrdila da se 'ideologizacija provlači kroz gotovo sve nastavne predmete'.

Napomenula je da prosvjed organiziraju nakon brojnih pritužbi učenika, roditelja i učitelja, tužbe Ustavnom sudu i peticije, koji nisu polučili nikakve rezultate.

Najavila da će uskoro organizirati i okrugli stol o jačanju sekularnog svjetonazora, na koji će pozvati predstavnike državnih i lokalnih vlasti, političkih stranaka, udruga civilnog društva i vjerskih zajednica.