USTAVNE PROMJENE

Josipović bi 'sažeo' županije u pet do osam regija

18.09.2014 u 15:54

Bionic
Reading

Ističući da kroz prijedlog novog Ustava RH kani artikulirati svoj program za idući mandat na Pantovčaku, predsjednik Ivo Josipović otkriva da u okviru izmjena s potpisom njegove radne skupine, postoji i mogućnost rezanja broja zastupnika u Hrvatskom saboru na 113 članova - taj broj sada može varirati od najmanje 100 do najviše 160 zastupnika, a u aktualni, sedmi saziv, na temelju glasova građanabi se u Sabor je izabran 151 zastupnik

Predstavljajući 'kompletan sadržaj' izmjena Ustava u režiji Josipovićeva tima, Jutarnji list istovremeno navodi da s prijedlogom novog načina izbora saborskih zastupnika stvari još nisu definirane do kraja. Osim što bi, prema jednoj mogućnosti, Sabor ubuduće mogao imati 113 članova, polovica bi se zastupnika birala proporcionalnim sustavom, s time da bi regije funkcionirale kao izborne jedinice, a u svakoj regiji broj sabornika birao bi se razmjerno broju stanovnika.

Hrvatska bi se organizirala u pet do osam regija. 'Predsjednik Josipović ipak ne govori o ukidanju, nego o sažimanju županija. Ali pozicija regija, pa onda i lokalne samouprave, u odnosu na centralnu vlast iznimno bi ojačala', piše Jutarnji.

Osim toga, Josipović bi regijama dao pravo da u suglasnosti sa Saborom same kreiraju svoj teritorijalni ustroj, dok bi Vladina uloga jačala u vođenju poslovanja države i upravljanju imovinom.

Više o toj temi možete pročitati ovdje

U prošlotjednom intervjuu za Media Servis Josipović je izjavio da se u njegovu nacrtu prijedloga ustavnih promjena predlaže i izdvajanje građanskog odjela DORH-a koji bi postao servis Vlade, dok bi tužiteljstvo ostalo kao posebna, neovisna funkcija za progon počinitelja kaznenih djela.

Najavio je da će cjeloviti tekst prijedloga ustavnih promjena dati na raspravu i u Sabor nakon predsjedničkih izbora, a bude li otpora, spreman ga je dati i na referendum.