ANALIZA PREMIJEROVIH PORUKA

Milanoviću dojadilo: Poplavljeni su si sami krivi

18.09.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Dok je premijer Zoran Milanović za vrijeme svibanjskih poplava sa suosjećanjem govorio o žrtvama poplava i ogromnoj šteti koju će država morati nadoknaditi, izuzev nesretne izjave o cijevi koja mu je puknula u stanu, rujanske poplave premijeru su prelile čašu. Poplavljenim građanima poručuje da su si sami krivi što žive na područjima uz rijeke te da bi mogli razmisliti o osiguranju imovine

'Apeliram neka ljudi razmisle o osiguravanju privatne imovine, to nešto košta, ali u vremenima nevolja osigurava privatnu imovinu', poručio je Milanović, napomenuvši da država 'ne može svaki put u potpunosti jamčiti obnovu privatne imovine'.

Naglasio je da trebaju voditi računa o tome da se ne može svugdje graditi i živjeti. 'Izbor je živjeti na mjestu koje je riskantno', kazao je Milanović u srijedu. Milanoviću je očito dosta. Dvije poplave u godinu dana, a klimatolozi ne donose dobre vijesti ni za budućnost, Milanoviću su previše. Protiv prirode se ne može, stradali poglede upućuju prema državnoj i lokalnoj vlasti, a državna blagajna je u debelom minusu.


Ipak, ti isti građani godinama uplaćuju naknadu Hrvatskim vodama, koje bi tim novcem trebale osigurati izgradnju nasipa, čistiti odvodne kanale i provoditi ostale mjere zaštite od poplava. Ako se premijera pita, građani vi biste, osim toga, trebali plaćati i osiguranje.

Komunikologinja Smiljana Leinert Novosel kaže da krizne situacije uvijek zahtijevaju da pošaljete poruku: 'Mi smo s vama, razumijemo vas, želimo pomoći.' 'Tek onda slijede diskusije o tome tko je odgovoran. Svaka kriza zahtijeva da stanete uz čovjeka koji je žrtva', pojašnjava i dodaje da nije dovoljno samo otići na teren.

Potrebno je upućivati izjave suosjećanja, razumijevanja, bliskosti, povezivanja i utjehe. 'To je ljudima od presudne važnosti. Provokacije na terenu koje su uvijek moguće, treba razumjeti, ali na kraju reći - trudimo se koliko u ovom trenutku možemo. Prvo treba poručiti: Razumijemo vas, ne možemo sve, ali ćemo voditi računa o vama', pojašnjava.

Smatra da je to niz pravila kojih se treba držati u kriznom komuniciranju, no da ih je kod aktualnih političara rijetko prepoznala. Naglašava da prirodne katastrofe nisu ugodne za vladajuće, no da moraju biti svjesni da su se zatekli u tom trenutku na vlasti te da se sukladno tome moraju ponašati.

'U tom ste trenutku vođa i vi ne možete biti umorni. Ne smije vam takva situacija ići na živce, nego morate strpljivo i dosljedno slati poruke', kaže Leinart Novosel.
'Kada je netko žrtva, nije bitno tko je kriv', zaključuje.