EVO KAKO DO STUDIJA U INOZEMSTVU

Zašto su hrvatski studenti pohrlili u Dansku?

21.09.2014 u 08:50

Bionic
Reading

Ako ste mladi, željni znanja i rado biste upoznali neke nove ljude i krajeve – razmislite o studiranju izvan domovine, jer mnoge europske zemlje studentima nude izdašne stipendije

Hrvatska kao članica EU-a ima brojne sklopljene međunarodne ugovore o suradnji odgojno-obrazovnih, akademskih i znanstvenih institucija, što podrazumijeva razmjenu različitih oblika stipendija u svim kategorijama, kao i provedbu zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata, organizaciju međunarodnih seminara i konferencija. Ako želite studirati u inozemstvu, isplati se provjeriti na mrežnim stranicama naših fakulteta s kojim srodnim stranim fakultetima i u kojim programima ostvaruju suradnju, kao i natječaje objavljene na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe EU-a te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Za učenike koji razmišljaju o odlasku na inozemni studij, izvrsna prilika za upoznavanje različitih stranih sveučilišnih i visoko obrazovnih institucija i programa dolazak je na 4. Međunarodni sajam školovanja i karijere u inozemstvu koji će se održati početkom studenoga u Splitu i Zagrebu.

'Zemlja za koju su hrvatski studenti prošle godine pokazali najviše interesa prije svega je Danska. BHV Education upisao je prošle godine 35 hrvatskih studenata na četiri partnerska sveučilišta u Danskoj koji su početkom rujna započeli sa studijem arhitekture, dizajna, informatike, menadžmenta, turizma i pronašli svoj novi dom u gradovima kao što su Kolding, Køge, Roskilde, Aalborg i Copenhagen. Studenti koji nisu pronašli trajni smještaj dobili su 'privremeni' smještaj na raspolaganje od fakulteta kroz cijelu akademsku godinu', kazala je Ružica Pejić, asistentica u BHV Education.

Popularnost danskih sveučilišta objašnjava se time što kriteriji za upis nisu isključivo fokusirani na ocjene na državnoj maturi, već na znanje engleskog jezika, izvannastavne aktivnosti, preporuke profesora i dobro napisano motivacijsko pismo.

'Za razliku od studijskih programa u Hrvatskoj, naglasak u nastavničkim metodama u Danskoj postavlja se na praktična znanja i vještine, a od studenata se očekuje samostalnost i inicijativa u svim akademskim te društvenim područjima.

Osim što sveučilišta u ovoj zemlji nude velik izbor programa na engleskom jeziku, istovremeno svakom studentu koji to želi nudi se i besplatno pohađanje tečaja danskog jezika kroz cijelu godinu. Za one najmarljivije otvorili su čak i fond za stipendiranje studenata koji rade uz studij', napominje Pejić.


Osim Danske, našim je studentima najzanimljivija zemlja za studiranje Velika Britanija, a potom slijede Nizozemska, Njemačka, Austrija, Italija, Švicarska, Kanada. Prema dosadašnjim iskustvima BHV Educationa, najatraktivniji studijski programi su: biznis, turistički menadžment, informacijske tehnologije, multimedijski dizajn i komunikacije, sportski menadžment, moda i dizajn, psihologija, engleski jezik, pravo.

'Sve upute za pisanje motivacijskog pisma kojim se učenici predstavljaju samoj instituciji za čiji se studijski program prijavljuju, kao i upute profesorima za pisanje pisma preporuke za učenike, naši polaznici dobivaju od nas u sklopu savjetodavnih usluga koje pružamo u procesu prijave na visokoobrazovne programe u inozemstvu. Ako učenici zadovolje početne potrebne uvjete za upis, BHV Education osigurava direktan upis na partnerske fakultete', kaže Pejić.

Naravno, savjetodavne usluge BHV Educationa i sličnih tvrtki morat ćete nešto platiti, no zato ćete izbjeći nervozu oko prikupljanja nužne papirologije i upisa.
Naravno, možete i samostalno proći kroz cjelokupan postupak prijave, selekcije i konačnog upisa odabranog studijskog programa u inozemstvu, a koji su natječaji za stipendije otvoreni, možete saznati na stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije, koja je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zadužena za operativnu provedbu bilateralnih stipendija za područje visokoškolske suradnje (bilaterala@mobilnost.hr).

Natječaj za svaku pojedinu stipendiju objavljuju se na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU-a te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sa svom popratnom dokumentacijom i uputama za prijavu. Trenutačno su otvoreni natječaji za stipendije za akademsku godinu 2015/2016. za doktorske studije na bavarskim visokim učilištima te Švicarske konfederacije za znanstveno istraživačke i postdoktorske studije.

U KOJIM ZEMLJAMA MOŽETE STUDIRATI?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta trenutačno provodi 29 bilateralnih programa visokoškolske mobilnosti sa sljedećim zemljama: Austrija, Australija, Belgija (Flandrija), Bugarska, Crna Gora, Češka, Francuska, Grčka, Italija, Indija, Izrael, Japan, Kanada, Kina, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Poljska, Portugal, Ruska Federacija, Rumunjska, SAD, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija. U sklopu bilateralnih programa godišnje se u prosjeku ostvaruje oko 500 mjeseci stipendija hrvatskih državljana u inozemstvu i preko 400 mjeseci stipendija za strane studente i istraživače na hrvatskim visokoškolskim i znanstveno-istraživačkim ustanovama.