NOVI VLADINI REZOVI

Ukida se 97 sudova, ušteda dvije milijarde kuna

18.09.2014 u 11:08

Bionic
Reading

Vlada RH prihvatila je na današnjoj sjednici nacrte konačnih prijedloga Zakona o područjima, sjedištima sudova i državnih odvjetništava. Prema prijedlogu, kako ga je iznio ministar pravosuđa Orsat Miljenić, broj općinskih sudova smanjuje se sa 67 na 24, prekršajnih sa 63 na 22 te općinskih državnih odvjetništava s 33 na 22

'Uštede će se vidjeti kroz neko vrijeme, ali samo na kamatama građana uštedjet će se dvije milijarde kuna. Smanjit će se i broj rukovodećeg osoblja', kazao je Miljenić i dodao da još samo mjesec dana nedostaje da svi sudovi uvedu e-spis i e-predmet, što će onda omogućiti svim građanima da u svakom trenutku mogu vidjeti u kojem statusu im se nalazi predmet. Nova reorganizacija i informatizacija sustava, ustvrdio je ministar, omogućit će veću mobilnost i protok spisa.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog Zakona o energetskoj učinkovitosti, koji se sada usklađuje s EU-om, a koji za cilj ima uštedu energije i povećanje energetske učinkovitosti za 20 posto do 2020. godine.

'Ono što je bitno za građane koji žive u višestambenim objektima jest to da kada odluče ući u program energetske učinkovitosti, više neće biti potrebna stopostotna suglasnost, nego natpolovična većina svih suvlasnika stanova', kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Usvajajući Izvješće o provedbi nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u 2013., ministrica Milanka Opačić kazala je da je 'na tržištu sve više novih droga i sve su jeftinije, ali da je istovremeno bilo 10 posto više zapljena nego u 2012. godini'.

Prema prijedlogu strateškog plana za smanjenje prekomjernog unosa soli 2015. - 2019., koji je prošao Vladu, cilj je smanjiti unos soli za četiri posto, čime bi se, prema riječima ministra zdravlja Siniše Varge, značajno smanjio broj moždanih udara i drugih bolesti povezanih s njezinim unosom.

Orsat Miljenić, ministar pravosuđa, pojasnio je nakon sjednice Vlade otkud novac za informatizaciju sustava, s obzirom na to da je prošlog četvrtka kod usvajanja Izvještaja o izvršenju proračuna, rečeno da se zbog nedostatka sredstava obustavlja projekt informatizacije i proširenja zatvorskog sustava.

Miljenić tvrdi da do obustave neće doći i da za sve što je zacrtano postoje sredstva u proračunu.

'Neke stvari koje smo htjeli ambicioznije napraviti u ovom trenutku smo srezali, ali od toga financiramo ovo što smo naveli danas. Informatizacija ne staje, zahvaljujući Svjetskoj banci više od tri tisuće računala je instalirano tijekom ove godine. Projekt e-spisa kada uđe Općinski sud u Zagrebu, on je gotov. Reorganizacija se odvija u okviru mogućeg', kazao je Miljenić.

Govoreći o obnovi zatvorskog sustava naveo je da obnova Zatvora Zagreb ide u manjem obimu, dok od kaznionice u Šibeniku za sada neće biti ništa jer za to nema novca.

'Sljedeće godine počinje obnova suda u Karlovcu, iz EU sredstava dogodine kreće obnova u Osijeku i Sisku, u Splitu se preuređuju neke sudnice. To možda nisu veliki zahvati, ali se radi. U Zagrebu uređujemo Zrinjevac, zatvorski sustav je izašao iz Petrinjske ulice i sad se tamo uređuje prostor za Trgovački i Županijski sud. Naravno da bismo voljeli više, ali to je ono što možemo. Imamo riješenu zgradu u Novom Zagrebu, koju smo riješili s DUDI-jem i ona će proraditi 1. veljače', pohvalio se ministar.

Dodao je da stvarnih ušteda s informatizacijom i obnovom neće biti jer će se sve uložiti u nešto drugo unutar samog sustava.

'Naše potrebe su velike. Ako je prosječno trajanje prvostupanjskog postupka 460 dana, mi kad dođemo do EU prosjeka to je, uzimajući u obzir prosječnu vrijednost predmeta spora i kamate koje građani plate, dvije milijarde kuna. Gledajući socijalni aspekt, ako je neki spor trajao osam godina, a sada se to riješi duplo brže, jasno je kolika je ušteda za građanina. Ako kažemo da ćemo uštedjeti kunu ovdje ili kunu tamo, to se neće dogoditi. Mi u sustavu imamo nedostatak novca. Sve što uštedimo, ići će u sustav. Poštanske usluge plaćamo 60 milijuna kuna, a s dostavom nismo zadovoljni. Ako vi i ja radimo i dobijemo dostavu doma, onda je to ročište propalo. To je trošak za sve. Dio ljudi radit će dostavu i ići ćemo u sudsku dostavu kao što to radi i većina zemalja', zaključio je ministar.