JOSIPOVIĆEVA INICIJATIVA

Gabrić, Orešković i Primorac savjetuju Vargu

17.09.2014 u 19:46

Bionic
Reading

U Ministarstvu zdravlja danas se prvi put sastao Savjet ministra zdravlja Siniše Varge, u koji je imenovano dvanaest članova, većinom bivših i sadašnjih čelnika zdravstvenih institucija, a sastanku se nisu odazvali bivši HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović i predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić

Savjet je imenovan 1. rujna ove godine, a među savjetnicima su ministri zdravstva u vladi Ivice Račana Ana Stavljenić Rukavina i Andro Vlahušić te Vargin prethodnik Rajko Ostojić.

Varga je u Savjet imenovao i trenutnog savjetnika predsjednika Republike Izeta Aganovića, v. d. ravnateljicu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjanu Prenđu Trupec, vlasnika klinike Svjetlost i bivši predsejdnik Upravno vijeća HZZO-a Nikicu Gabrića, predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora Željka Krznarića, stručnjaka za ekonomiku zdravstva Stipu Oreškovića, bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Dragana Primorca i bivšeg ravnatelja HZZO-a Tihomira Strizrepa.

Tema današnjeg sastanka, doznaje se u Ministarstvu zdravlja, bio je prijedlog Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.-2016., poznatiji kao masterplan bolnica, koji je privremeno povučen iz procedure.

'U konstruktivnoj raspravi, nazočni članovi Savjeta ministra podržali su predstavljeni sadržaj, temeljna načela i ciljeve prijedloga Nacionalnog plana, uz minimalne nadopune u cilju učinkovitije provedbe. Cjeloviti dokument Nacionalnog plana ide u daljnju proceduru', poručili su iz Ministarstva.

Savjet je, kažu u Ministarstvu, osnovan na inicijativu predsjednika Ive Josipovića, koji je naglasio potrebu konsenzusa oko ključnih pitanja zdravstvenog sustava.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić neće sudjelovati u radu Savjeta jer, kaže, imenovan je u to tijelo bez prethodnih konzultacija. 'Odbijam biti dijelom tijela čija je funkcija podjela odgovornosti za nemar i katastrofičnu situaciju u kojoj se nalazi hrvatski zdravstveni sustav', izjavio je Ćorušić Hini.

Optužio je da su savjetnicima imenovani upravo oni koji su 'donosili krive odluke, njegovali nemar, nerad, nepotizam, pa čak i korupciju u zdravstvu'.

Ćorušić kaže da se zalaže za nacionalni konsenzus u razvoju javnog zdravstvenog sustava, no kao preduvjet za suradnju potreban je dogovor premijera Zorana Milanovića i vođe oporbe Tomislava Karamarka, koji bi zajedno trebali utanačiti okvir nacionalne strategije razvoja zdravstvenog sustava.

I bivši HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović kaže da ga nitko nije kontaktirao prije no što je imenovan u Savjet, što mu sugerira da su ga imenovali računajući kako sigurno neće doći.

Milinović pozdravlja ideju da se strategija razvoja javnoga zdravstva izdigne iznad uskostranačkih interesa, no ističe da je to trebalo učiniti na početku mandata, a ne godinu dana prije parlamentarnih izbora.

Kao potpredsjednik bivše Vlade i ministar zdravstva pozivao sam Zorana Milanovića na suradnju u izradi strategije razvoja zdravstva, no on se nije odazvao, rekao je Milinović.