RIJEKE I DALJE PRIJETE

Zbog vodenog vala evakuacija u Novom Gradcu kod Virovitice

Bionic
Reading

Hrvatske vode naložile su početak evakuacije stanovništva u mjestu Novi Gradac kod Virovitice, koje je smješteno uz rijeku Dravu i za koje je procijenjena najkritičnija situacija uoči nailaska vodenog vala Dravom, javlja Jutarnji.hr

'Vodostaj Drave bit će gotovo metar niži u odnosu na prošlu godinu, no na nekim mjestima očekujemo probleme i ondje se pripremamo za loše scenarije. U Novom Gradcu je, prema našim procjenama, najkritičnija situacija i zato smo naložili evakuaciju stanovništva. Probleme također očekujemo i u mjestu Sveti Đurađ kod Donjeg Miholjca, gdje je potencijalno ugroženo šest kuća u najnižem dijelu naselja, kao i u vikendaškom naselju Karašica u Josipovcu kod Osijeka', rekao je za Jutarnji list zamjenik rukovoditelja Centra obrane od poplava Sektora B Davor Haničar čija je zona obuhvaća cijeli tok Dunava kroz Hrvatsku te 175 km toka Drave od Terezinog polja do njezina ušća u Dunav.

Zbog opasnosti od poplave, proglašeno je pripremno stanje obrane od poplave na području od Osijeka do ušća Drave u Dunav te za cijeli tok Dunava.

Haničar je rekao kako su se sa stožerom dogovorili da će pojačati nasip te izgraditi još oko kilometar nasipa uz Dravu kod vikend-naselja Karašice, gdje zbog naglog rasta vodostaja Drave prijeti opasnost od poplave.

Najveći vodostaj u Osijeku očekuje se 20. rujna navečer, rekao je Haničar dodajući da se očekuje znatno niži vodostaj od prošlogodišnjih 514 centimetara, a procjenjuje se na 420 do 430 centimetara.

U Osijeku se, rekao je, ne očekuju bitni problemi, osim izlijevanja Drave na šetnicu na lijevoj obali, kod vodostaja od 370 centimetara.

Istaknuo je kako Dunavom također dolazi vodeni val, koji nije tako visok kao onaj na Dravi pa ga ne treba uspoređivati s prošlogodišnjim, kada je glavnina vode dolazila Dunavom. Glavnina vode sada dolazi Dravom, rekao je Haničar.

Na poplavljena područja još 150 vojnika

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića još 150 pripadnika Oružanih snaga danas će biti upućeno u Osječko-baranjsku županiju na poplavom ugrožena područja, priopćeno je iz MORH-a

U Sisačko-moslavačkoj županiji na obrani od poplava angažirano je 506 vojnika te 49 teretnih vozila, četiri sanitetska vozila, jedan autobus, šest terenskih i pet čamaca.

Na području Jasenovca 130 vojnika sa 14 teretnih motornih vozila i tri terenska vozila radi na utvrđivanju nasipa dok je na punjenju vreća i utvrđivanju nasipa na području Sunjskog Selišća i Donje Letine angažirano 60 vojnika s tri teretna motorna vozila i sanitetskim vozilom.

U Žažini 50 pripadnika Oružanih snaga s četiri vozila radi na nadzoru i utvrđivanju nasipa, a u Letovaniću nadzor nasipa obavlja 10 vojnika. Kontrolu nasipa na području Starog Pračnog i Stare Drenčine vrši 36 vojnika s tri motorna vozila.

U poplavljenim područjima Sisačko-moslavačke županije angažirano je i 7 pripadnika Zapovjedništva za potporu koji s tri vozila dostavljaju hranu, vodu i opremu.

Iz MORH-a poručuju da se preostalih 213 pripadnika Oružanih snaga nalazi se u pripravnost u vojarnama u Petrinji, te će se prema potrebi, priključiti ekipama na terenu.