STRADALA U POŽARU

Nakon dvije godine Lička kuća opet otvara vrata

20.09.2014 u 07:52

Obnova Ličke kuće

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Bionic
Reading

Konačno je krenula obnova legendarnog ugostiteljskog objekta u NP Plitvička jezera - Ličke kuće, koju je vatrena stihija progutala 30. travnja 2012. godine

Lička kuća bila je svojevrsna 'zlatna koka' te ustanove, jer je godišnje znala ostvariti prihod od osam milijuna kuna pa čudi da su tek nakon dvije godine krenuli s njezinom obnovom, iako su u Nacionalnom parku govorili da su sredstva osigurana i da će obnova odmah započeti.

Nakon provedenog javnog natječaja izabran je izvođač radova, poduzeće KBB Kardum d.o.o. iz Zagreba i radovi na obnovi, daleko od očiju javnosti, službeno su započeli u srpnju ove godine. Vrijednost radova obnove Ličke kuće iznose 5.724.600 kuna, a izvođač se ugovorom obvezao da će obnovu završiti za četiri mjeseca.

Prvi janjci, kako nam kaže glasnogovornik NP-a Ognjen Borčićtrebali su se zavrtjeti krajem prosinca 2014. No došlo je do izmjena, kaže Borčić, budući da su izuzetno nepovoljni vremenski uvjeti doveli do produljenja roka obnove. Lička kuća će stoga u potpunosti biti obnovljena i primiti prve posjetitelje za Uskrs 2015., odnosno početkom turističke sezone 2015. godine.

Voditelj gradilišta tvrtke KBB Kardum d.o.o. Robert Kralj kaže da su radovi započeli 24. srpnja ove godine, no zbog vremenskih uvjeta neće se moći ispoštovati rokovi završetka obnove do kraja prosinca ove godine.
'Radovi se sada obavljaju većinom na krovovima, na skelama, i kišno vrijeme nam ne omogućava da obavimo poslove onom dinamikom kojom smo planirali. Bit će produljenja rokova, i nekakvih dodatnih radova, jer je dosta toga propalo u dvije godine, otkad je bio požar na kući, tako da vjerujemo da će sve biti gotovo do Uskrsa', kazao je Robert Kralj.

Lička kuća trebala bi biti izgrađena po svim standardima koje nalaže autohtona lička gradnja. Podsjetimo, Lička kuća je obnovljena 2003., nakon što je stradala u Domovinskom ratu. Tada je u radove obnove uloženo 14 milijuna kuna. Izvorno je sagrađena 1972. i otada je se doživljava kao prepoznatljiv znak Plitvičkih jezera i autohtone ličke kuhinje.

Na 1.700 četvornih metara površine, s dva restorana mogla je primiti 280 gostiju.

Ognjen Borčić kaže da ono što tijekom dvije godine nisu uprihodovali od Ličke kuće uspjeli su nadoknaditi u drugim restoranima pod kapom NP-a Plitvička jezera. Riječ je o restoranima Poljana, Borje i Grabovac.