JEDAN POZIV MIJENJA SVE

Drama u SDP-u oko nasljednika županice Merzel

17.09.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Davorko Vidović, bivši saborski zastupnik SDP-a, izabran je za kandidata socijaldemokrata za župana u Sisačko-moslavačkoj županiji (SMŽ) na izborima koji će se održati 12. listopada. Učinjeno je to poslije brojnih pritisaka i telefonskih poziva s Iblerova trga, nakon kojih je eliminiran Zdenko Vahovec, a on je puna dva tjedna bio uvjeravan da je prvi izbor za nasljednika Marine Lovrić Merzel

Potvrđeno nam je to iz nekoliko izvora bliskih stranci, iako nije baš najjasnije zašto se šef stranke Zoran Milanović odlučio upravo za Vidovića, trenutno zaposlenika Hrvatske gospodarske komore, jer je on njegov otvoreni kritičar. Čini se da se i u ovom slučaju pribjegnulo 'demokratskoj' metodi, kao i kada je Rajko Ostojić u pet do dvanaest zamijenio Davora Bernardića na mjestu kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Da je slovio za kandidata za župana, potvrdio nam je i sam Zdenko Vahovec, ali više od toga nije želio reći, uz dodatak da je 'tako odlučila županijska organizacija stranke'.

Upitan zbog čega se odlučio povući, navodi da je 'SDP demokratska stranka' te da on 'poštuje odluku o imenovanju Vidovića'.

U zamjenu mu je ponuđena mogućnost da se kandidira za poziciju na kojoj se sada nalazi - dožupana SMŽ-a - ali odluku o tome hoće li biti kandidat, kazao je, nije donio.

Izbori u Sisačko-moslavačkoj županiji raspisuju se jer je s mjesta županice odstupila Marina Lovrić Merzeldonedavno stanovnica Remetinca, a od jučer saborska zastupnica kojoj je i SDP pokazao izlazna vrata nakon brojnih medijskih pritisaka.

Protiv Lovrić Merzel, podsjetimo, vodi se istraga zbog sumnje da je oštetila svoju županiju za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana. Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti je se da je zgradu Hitne pomoći preplatila četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši Županiju za još 200.000 kuna.

Istraga protiv nje zadnji put je proširena u srpnju zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100.000 eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru, upisanog na njezina nećaka Dalibora Rožankovića. Ona sama odbacila je sve optužbe.