HRVATSKA POD VODOM

Rijeke i dalje prijete, kreće zbrajanje i saniranje štete

17.09.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Vodostaji na nekim hrvatskim rijekama su u opadanju i mjere obrane od poplava postupno zamjenjuju sanacije terena, ali nizvodno, osobito u Sisačko-moslavačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji poplave i dalje prijete brojnim kućama, cestama i drugim građevinama

Prema izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje, na području Međimurske županije prijavljeno je poplavljivanje oko 5150 građevina, ali su većinom u pitanju manja plavljenja podruma podzemnim vodama, pa su vatrogasci imali samo na 229 njih intervencije ispumpavanja. Nije bilo evakuacija.

Najviše poplavljenih stambenih građevina na području Sisačko-moslavačke županije je u Kutini, 16 stambenih građevina, uglavnom prizemlja i podruma, zatim u Novskoj - dvanaest, gdje su evakuirane dvije osobe, te u Lipovljanima deset stambenih građevina. Na području Hrvatske Kostajnice i Jasenovca poplavljene su po dvije kuće, a na području Hrvatske Dubice poplavljeni su samo gospodarski objekti, te je evakuirano pet osoba iz mjesta Slabinja.

Za Lekenik i Petrinju DUZS nema podatke o poplavljenim građevinama jer se još uvijek ondje provode mjere obrane od poplava, ali ima podatak o dvije evakuirane osobe iz Lekenika.

Vodostaji Kupe i Odre su u laganom opadanju, dok je retencija Lonjsko Polje u blagom porastu, ali na svim tim područjima i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Na području Koprivničko-križevačke županije u Đelekovcu je poplavljeno 15 kuća, u općini Molve šest vikendica, dok je u općini Drnje poplavom ugroženo 20 kuća, te se u Dravskoj ulici crpkama snizuje razina vode.

Na dionicama kod Drenovice i Širine kroz nasipe se procjeđuje voda, koje obrana od poplava utvrđuje vrećama i pijeskom. U općinama Ferdinandovac i Podravske Sesvete očekuje se vodeni val i imaju spremne vreće s pijeskom, a na nekim dionicama utvrđuju se nasipi. U Podravskim Sesvetama bi problem mogao biti kanal Rog - Strug, gdje je ugrožena jedna kuća. Voda još prelazi preko ceste između mjesta Botovo i Šoderica, kaže se u izvješću.

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije preporučuje stanovništvu na poplavljenom području da za piće uzima vodu iz javne vodoopskrbe. Na području Međimurja i dalje je u prekidu međunarodni željeznički promet između Macinca i Središća ob Dravi radi oštećenja pruge vodenim bujicama, te cestovni malogranični prijelaz sv. Martin na Muri - Hotiza. Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje je na snazi na Muri od granice sa Slovenijom do ušća u Dravu, te na potoku Trnava Murska.

Stanje u Karlovačkoj županiji postupno se normalizira. Na području Karlovačke županije u prethodnom razdoblju uslijed ugroza poplavom bilo je evakuirano devet osoba, koje su se sve vratile na svoje područje stanovanja, dok broj građevina koji su poplavljeni za sada nije utvrđen, kaže se u izvješću DUZS-a.

Sisak: Vodostaji Kupe i Save stagniraju ili u padu

Vodostaji Kupe i Save na sisačkom području stagniraju ili su u padu, pa nema nove opasnosti od poplava. Iako su nasipi kod Žažine, Letovanića, Starog Pračna i drugih naselja izdržali, i nadalje je organizirano stalno dežurstvo, a mještani, vatrogasci i vojska spremni su za intervencije. Vodeni val se kreće prema Jasenovcu, gdje su mještani uz pomoć 130 pripadnika Hrvatske vojske poduzeli sve mjere zaštite.

Kod Letovanića, donedavno najugroženijeg pokupskog sela, vodostaj Kupe je noćas opao za pet centimetara. Sada su napori branitelja usmjereni saniranju šteta i opskrbi stanovnika u 20-tak još uvijek poplavljenih kuća.

'Zahvaljujući donacijama trgovačkih društava trenutačno imamo dovoljne količine pitke vode, kruha i mlijeka. U pružanju pomoći angažirani su i djelatnici sisačkog Crvenog križa i Caritasa Sisačke biskupije', rekao je predsjednik Mjesnog odbora Letovanića Stjepan Kušan.

Napomenuo je da je vodostaj Kupe ovaj put bio 12 centimetara viši nego u veljači. 'Pokazalo se da je kod nas glavni problem kanal Obed, preko kojeg nas je Kupa zaobalno ugrožavala. Izgradnja jedne ustave stajala bi mnogo manje nego što iznose štete jedne poplave. Vjerujem da će to zapaziti i mjerodavni', naglasio je Kušan.