DALMATINSKI HUP KRITIZIRA

'Državni službenici su zaštićeni 'medo' kojeg je nemoguće otpustiti'

16.09.2014 u 21:00

Bionic
Reading

Predsjednik Izvršnog odbora dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca Goran Prgin rekao je danas u Splitu kako bi bilo bolje da se Zakon o radu nije mijenjao jer je novi 'čisto podilaženje sindikatima'

'Novi Zakon o radu donio je samo kozmetičke promjene koje sigurno neće ništa promijeniti u odnosima između radnika i poslodavaca i bolje bi bilo da se taj zakon nije ni dirao jer je novi čisto podilaženje sindikatima', rekao je Prgin na konferenciji za novinare.

Vodstvo dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) osudilo je novi Zakon o radu ističući da su njime donesene samo kozmetičke promjene, a zatražilo je i da se kažnjava državne službenike koji ne rade kvalitetno.

Javnosti gotovo uopće nije poznato da Zakonom radu nisu obuhvaćeni državni službenici koji, kako je rekao Prgin, rade po drugim zakonima te po ugovorima o radu koji ih štite.

'U Hrvatskoj je oko 63.000 državnih službenika, a ukupno je između 250.000 i 300.000 ljudi koji žive na plaći iz proračuna i tako opterećuju realni sektor i budžet. To treba 'skresati', rekao je.

Ravnateljica regionalnog ureda HUP-a u Splitu Vesna Ivić-Šimatin rekla je da je Zakon o državnim službenicima dosad mijenjan 11 puta, a sadašnja je Vlada opet najavila njegove izmjene.

'Ovih 63.000 državnih službenika na koje se odnosi Zakon o državnim službenicima zapravo su zaštićena kategorija, 'medo' na kojeg se ne odnosi Zakon o radu', ocijenila je Ivić-Šimatin.

Po njezinu mišljenju, državnog službenika 'nemoguće je otpustiti' i on ne snosi nikakvu odgovornost za svoj nerad i pogreške kojima, kako je rekla, 'poduzetniku može upropastiti projekt vrijedan milijune eura'.

'Za državne službenike također treba primjenjivati Zakon o radu tako da se otkaz da onima koji loše rade svoj posao ili uopće ne dolaze na posao', istaknula je Ivić-Šimatin.