GREŠKA U STRATEGIJI RAZVOJA GRADA

U Zadru živi 537 - islamista?!

16.09.2014 u 19:50

Bionic
Reading

Na 21. stranici 'Strategije razvoja grada Zadra 2013. – 2020.' objavljen je, piše Zadarski list, skandalozan previd koji u proteklih godinu i pol dana, otkako je dokument pompozno prezentiran, nitko nije ni uočio ni ispravio: u dijelu Strategije posvećenom analizi narodnosne i vjerske strukture stanovništva doslovce stoji kako u Zadru živi 537 – islamista!?

Kad u pitanju ne bi bila neshvatljiva pogreška, budući da je očito riječ o zadarskim muslimanima, ispalo bi da je broj 'islamista' od 2001. do 2011. porastao za više od 30 posto, jer ih je po podacima iz popisa stanovništva 2001. bilo 389, piše Zadarski list.

Evo što i kako piše u spornoj Strategiji: 'U strukturi stanovništva prema vjeroispovijesti prevladavaju Katolici sa 89 posto ukupnog stanovništva. Broj Katolika porastao je za 1.155 stanovnika, dok je na razini RH broj Katolika smanjen za 200.189 stanovnika. Vjerojatno jedan dio tog smanjenja možemo pripisati ukupnom smanjenju stanovništva, što u Zadru nije slučaj, jer je broj stanovnika rastao. Od ostalih vjeroispovijesti, najbrojniji su Pravoslavci sa 2,8 posto. Broj Pravoslavaca se također povećao od prethodnog popisa za 56 stanovnika. Islamisti čine 0,7 posto i povećao im se broj za 148.'

Ako se zanemare pravopisne pogreške zbog kojih su katolici, pravoslavci i 'islamisti' dobili velika početna slova u dokumentu, ostaje pitanje kako nitko od izrađivača dokumenta nije registrirao pogrešku s 'islamistima'.

'Islamist je termin koji se upotrebljava za ljude koji žele islam postaviti kao temelj društva i organizirati ga po osnovnim principima islama. Dakle, izraz 'islamist' je kvalifikacija jedne političke orijentacije, a ne vjerske pripadnosti', kaže zadarski sociolog religije dr. Ivica Maštruko smatrajući da se ne radi o svjesnoj i zločestoj diskvalifikaciji, nego o običnom šlamperaju u izradi dokumenta.

'Islamisti? Ako tako piše, to je pogreška i to treba izmijeniti. Jamčim da u tom previdu nije bilo nikakve zle namjere, to je pogreška koja će ubrzo biti ispravljena', najavljuje Šime Erlić, sadašnji zadarski pročelnik za fondove EU-a koji je bio voditelj projekta izrade Strategije.

Više pročitajte OVDJE.