Hrvatska ODLASCI U INOZEMSTVO

Umjetnih oplodnji nema još barem mjesec dana

Iako su godišnji odmori davno završili, većina klinika još ne obavlja postupke medicinske oplodnje jer im Ministarstvo zdravstva nije dostavilo pravilnike, odnosno provedbene akte Zakona o medicinskoj oplodnji

ZAGREB - Isti taj zakon Vlada bi danas trebala uputiti na izmjene i dopune u Sabor, koji počinje s radom tek 23. rujna, pa još najmanje mjesec dana u praksi neće biti moguće 'u skladu sa zakonom' obavljati medicinski potpomognutu oplodnju (MPO), piše Jutarnji list.

Odlasci u Maribor i Prag

Dr. Metelko kaže da je još prerano za analizu jesu li parovi zbog novih zakonskih rješenja u većem broju odlučili ići u inozemstvo. Jedna pacijentica pak govori iz iskustva iz čekaonica: 'Parovi masovno odustaju od naših bolnica. Četiri para koja ja znam traže načina da što prije dobiju termin u Mariboru, a razmišljaju ozbiljno i o Pragu', kaže naša sugovornica.

U izmjenama neće biti najvažnije promjene, odnosno ukidanja odredbi o mogućnosti oplodnje samo tri jajne stanice i zabrani zamrzavanja zametaka. Izmjene će se odnositi na lakše dokazivanje izvanbračne zajednice te zajamčenu anonimnost donora jajnih stanica i sperme.

Očekuje se da će se zbog takvog zakona uspješnost MPO-a prepoloviti, pa među najvećim optimistima još uvijek postoji nada da premijerka Jadranka Kosor, sklona liberalnijem rješenju, slanjem izmjena u saborsku proceduru zapravo kupuje vrijeme. Naime, Vlada je izmjene mogla donijeti i uredbom, bez procedure.

U bolnici Vuk Vrhovec, u koju je odlazio veliki broj parova jer tamošnji stručnjaci imaju najviše iskustva u zamrzavanju zametaka, kako doznaje Jutarnji list, postupaka za nove parove do daljnjega nema. 'Moramo vidjeti kako će se dalje raditi. Čekamo pravilnike, a kada će stići, doista ne znam', rekao je ravnatelj dr. Željko Metelko.

Potvrđuju to i pacijenti.

'Bili smo u klinici, no gore praktički nikoga nema. Sestra nam je rekla da pokušamo drugi tjedan', kaže jedna pacijentica, koja nije sigurna da će u ovakvoj situaciji uopće krenuti u postupak u Hrvatskoj.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još