UNATOČ OPASNOSTI

Poplave na Plitvicama oduševljavaju turiste

16.09.2014 u 19:44

  • +9

Poplava na Plitvičkim jezerima

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Bionic
Reading

Unatoč podatku da u zadnjih 45 godina nikada nisu bili potpuno poplavljeni pontonski mostići za brodice te da su Donja jezera zatvorena za posjete zbog vode koja je odnijela dio staze i potopila većinu, u NP Plitvička jezera ne smanjuje se broj posjetitelja u što se uvjerilo i oko tportalove kamere

Gužva na sve strane, izmjenjuju se grupe Nijemaca, Francuza, Engleza, Talijana, a mi smo najviše vidjeli Japanaca koji su svi sa smiješkom na licu veselo gackali po bujicama vodenih nanosa koji na pojedinim mjestima nisu izgledali bezazleno. Iako su vidno istaknuti natpisi da je obilazak poplavljenih staza zabranjen, uz koje dežuraju zaposlenici parka, većina posjetitelja provlači se ispod improviziranih ograda u namjeri da obiđu najljepši park na svijetu. Iako je ovo prvi put u povijesti da je poplavljeno pristanište za brodove te da su na Donjim jezerima potopljene staze u gotovo cijeloj dužini te da je kod slapa Milke Trnine voda odnijela cijelu šetnicu, grupe turista izmjenjuju se užurbano, ne mareći što na pojedinim šetnicama i mostićima bujica prelazi i preko koljena. Svatko na svoj način upušta se u svojevrsnu avanturu obilaska parka, od kojih većina u gackanje po bujicama vode, koja se slijeva stazama u nanosima, ide bosa, dok drugi to čine u obući u kojoj su i došli. I ono što je neizostavno, na svakom od njih vidan je smiješak, zadovoljstvo i svojevrsno ushićenje. Poredana obuća na svakih nekoliko metara svojevrsni je znak da se netko uputio bosonog u nastavak razgledavanja NP dok se malobrojni okreću ne želeći iskušati odvažnost i upustiti se mokru avanturu.

'Vodostaj Plitvičkih jezera iznimno je visok, imamo dosta poplavljenih šetnica unutar samog obilaska sustava NP-a. Neki dijelovi sustava šetnica su zatvoreni za posjetitelje dok na drugim dijelovima nadzorna služba upozorava na visok vodostaj, odnosno na vodu na samim šetnicama. Smanjili smo cijenu ulaznica za 50 posto, koja iznosi 55 kuna i uključuje cjelodnevni obilazak, vožnju panoramskim vlakom, elektro brodom na jezeru Kozjak, sva razgledavanja i obilaske cjelokupnog sustava Plitvičkih jezera. Nadzorna služba NP Plitvičkih jezera konstantno prati stanje na poplavljenom terenu, upozorava posjetitelje o trenutačnim prilikama na terenu, a ono što je svakako iznenadilo su i primjedbe posjetitelja da se cijena ulaznica ustvari nije trebala smanjivati, jer je taj fenomen poplavljenja staza jedinstven i kao takav čini obilazak parka nezaboravnim', kazao je za tportal glasnogovornik NP Plitvičkih jezera Ognjen Borčić.

A da je to tako, potvrdio nam je i bračni par iz Australije koji je oduševljen poplavljenim stazama i mostićima, i kaže da je ovo jedinstven doživljaj te da se ovakvo što nigdje na svijetu ne može doživjeti. Naravno, ne znajući da je ipak riječ o poplavama koje nisu na Plitvičkim jezerima zabilježene unazad 45 godina.

'Ne mislimo da je smanjen broj posjetitelja, broj posjetitelja se smanjio za 1,5 posto čemu je pridonio izuzetno visok vodostaj, nepovoljni vremenski uvjeti, dok sedmi i osmi mjesec bilježi konstantno rast posjetitelja u odnosu na prošlu godinu. Zaključno sa 10. rujnom 2014., NP Plitvička jezera posjetilo je 948.000 posjetitelja, što je u odnosu na prošlu godinu neznatan pad od 1,5 posto', kaže Ognjen Borčić.

U NP Plitvička jezera kažu da ako se posjetitelji sami odluče na obilazak onih područja koja su poplavljena, nadzorna služba će ih upozoriti da je otežan obilazak, da su moguće ozljede, ali na svoju ruku i odgovornost mogu se uputiti u obilazak tog dijela NP-a.

Ekskluzivnu vijest glasnogovornik NP-a Plitvička jezera Ognjen Borčić otkrio nam je kazavši da su jutros dobili informaciju da je na stranom internetskom portalu objavljena lista najljepših šetnica u svijetu, na kojoj su šetnice NP-a Plitvička jezera na prvom mjestu.