NEMA OPASNOSTI OD ZARAZE

Karlovčani dobili upute kako dezinficirati poplavljene kuće

16.09.2014 u 16:35

Bionic
Reading

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije i karlovački gradonačelnik Damir Jelić objavili su preporuke građanima s poplavljenih područja kako da obave asanaciju svojih domova i dvorišta te koje su mjere osobne higijene kojima mogu zaštititi svoje zdravlje

U priopćenju se naglašava kako nisu utvrđeni epidemiološki rizici, i nema opasnosti od zaraze.

No, dodaje se, jedino jamstvo da će se suzbiti epidemija i obolijevanja je ako se iz domova i dvorišta mehanički odstrani mulj, naplavine i otpad, nakon čega je potrebno pranje vodom i deterdžentima, te pojačana osobna higijena.

Završna dezinfekcija podova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu, ali se preporuča upotreba klornih preparata. Pri tom treba paziti na osobnu sigurnost i koristiti gumene rukavice i čizme, navodi se.

Unutarnje zidove treba premazati sredstvima protiv plijesni i gljivica.

Što se osobne higijene tiče, potrebno je često pranje ruku i to sapunom, uz korištenje zdravstveno ispravne vode, u kojoj po mogućnosti ima i dezinfekcijskih sredstava.

U slučaju pojava znakova crijevnih zaraznih bolesti praćenih povišenom tjelesnom temperaturom, povraćanjem, proljevom i bolovima u trbuhu - treba se odmah obratiti liječniku, a pojačana je pažnja potrebna i kod ozljeđivanja, kada je potrebno da ranu zbrine liječnik i da se osoba cijepi protiv tetanusa.

Uginule životinje treba zbrinuti u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim službama.

Ako je u domaćinstvima koje imaju septičke jame došlo do izlijevanja sadržaja, treba provesti sanaciju tla klornim vapnoma.

Obitelji koje imaju bunare trebaju odstraniti prvi sloja zemlje i nadomjestiti ga nabijanjem sloja gline. Oko bunara treba popraviti oštećene zidove bunara, da bi se spriječilo punjenje bunara otpadnim površinskim vodama.

Da bi voda u bunaru sigurno bila zdrava, treba ispumpati svu vodu i zidove bunara iščetkati otopinom dezinficijensa (na bazi klora).

Kada se bunar ponovno napuni podzemnom vodom, treba provesti postupak hiperkloriranja uz nadzor stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo i uz sudjelovanje lokalnih vatrogasnih službi, Crvenog križa ili DUZS-a.

Klor treba ostaviti da djeluje najmanje 24 sata, i ta se voda ne smije koristiti za piće. Ponovo treba ispumpati vodu iz bunara i pustiti da se napuni i tada provesti normalno kloriranje vode, a nakon te dezinfekcije voda se može koristiti nakon 30 minuta. Trebalo bi provjeriti da koncentracija slobodnog rezidualnog klora bude ispod preporučenih 0,5 grama po litri vode.

Od drugih općih preporuka važna je ona da se ne jede hrana koja je bila u dodiru s poplavnim vodama ili se nalazila u hladnjacima koji zbog prekida električne energije nisu hladili.

Objavljen je i telefonski broj karlovačke Službe za epidemiologiju (047 411 265 i 047 411 267), radi savjeta u vezi sa zaštitom od zaraza.