NA SRAMOTU NADBISKUPA SRAKIĆA

Tvrtka propala jer joj Caritas ne želi platiti dug

10.09.2009 u 08:27

Bionic
Reading

Građevinska tvrtka Rams, zbog poslovanja s osječkim Caritasom, čiji je osnivač Biskupija đakovačka i srijemska, završila je u stečaju sa slabim izgledima za naplatu dugovanja od 2,47 milijuna kuna, otkriva Jutarnji list

Uporno izbjegavajući platiti dug, Biskupija đakovačka i srijemska sada u sudskom postupku želi izigrati tvrtku Rams, izvođača radova na izgradnji duhovno-rekreacijskog centra Emaus uz rječicu Karašicu, između Osijeka i Valpova.

Radovi na izgradnji centra, izgrađenog na prostoru od 18 hektara, zemljištu koje je Caritasu poklonila Osječko-baranjska županija, započeli su 1996, a tvrtka Rams ugovorom se obvezala izvesti radove. Prva faza, vrijedna 1,18 milijuna kuna, izvedena je i djelomično naplaćena, pa Caritas i Rams sredinom veljače 1998. sklapaju dodatak ugovoru o nastavku radova.

CJENJKANJE

'Žalosno je da Crkva, koja bi trebala biti moralna vertikala društva pribjegava takvim metodama da bi izbjegla plaćanje duga, koji je osječki Caritas priznao, potom pokušao smanjiti i onda odbio platiti', kaže direktor Ravlić.

Tada nastaju problemi, jer Caritasu, budući da se istodobno upustio u izgradnju svinjogojske farme, ponestaje novca. Kad je Rams izveo drugu fazu radova, čija je vrijednost bila oko 1,87 milijuna kuna, ispostavlja račun i pribraja onaj neisplaćeni dug, što zajedno iznosi 2,47 milijuna kuna. U Caritasu tada počinju s cjenjkanjem. Ipak, 1999. je postignut i potpisan sporazum da Caritas Ramsu plati milijun i pol kuna u tri obroka do konca 2002. godine.

Međutim, nakon samo dva tjedna, ravnatelj Caritasa, u međuvremenu preminuli Martin Radman, mijenja mišljenje i nudi 800.000 kuna te nagodbu o dinamici plaćanja. Direktor tvrtke Rams Marijan Ravlić ne pristaje, pa u dva navrata odlazi đakovačko-srijemskom biskupu Marinu Srakiću i dobiva 'čvrsto obećanje' da će dug biti plaćen. Rams je u sve većim teškoćama, novac ne stiže, pa njezin direktor Ravlić, koncem 2002. kada je tvrtka već u stečaju, očajan piše kardinalu Josipu Bozaniću. Za nekoliko dana dobiva odgovor da problem 'treba rješavati u Ordinarijatu u Đakovu'.

GREŠKA U PRIJAVI

Rams će krajem 2007. slučaj predati sudu, pa najzanimljiviji dio priče tek slijedi. Naime, kako je osječki Caritas onaj jedini račun platio putem Đakovačke i srijemske biskupije (koja je i osnivač osječkog Caritasa), tužba koju je Rams podnio Općinskom sudu u Đakovu glasila je na Caritas Đakovačke biskupije

Odvjetnik koji je zastupao Đakovačku biskupiju uočava kako je tvrtka Rams 'promašila pasivnu legitimaciju', jer je ugovor o izgradnji rekreacijskog centra Emaus sklopila s Biskupijom đakovačkom i srijemskom, Caritasom Osijek, a ne s Caritasom Đakovačke i srijemske biskupije. Tu pogrešku Caritas sada koristi kako bi izbjegao plaćanje duga od oko dva i pol milijuna kuna. Općinski sud u Đakovu u lipnju ove godine ponovno je riješio kako je Rams pogrešno naznačio svoju tužbu.

CRKVA SKRIVENA IZA ODVJETNIKA

U Caritasu su svjesni toga da Rams više nije u prilici podnijeti novu tužbu u kojoj bi umjesto Caritasa Đakovačke i srijemske biskupije, kao tuženika naznačio Biskupiju đakovačku i srijemsku, Caritas Osijek, jer novu tužbu, zbog zastare, više nije moguće podići.

Ravnatelj osječkog Caritasa Ivica Rebić nije želio razgovarati s novinarom Jutarnjeg lista, već je putem tajnice uputio na odvjetnički ured koji ih zastupa. Ondje su kratko rekli da Biskupija đakovačka i srijemska prema Ramsu nema nikakvih dugovanja.