STAZIĆ NEMA KUGLU

SDP ne zna što bi s moratorijem na referendume

16.09.2014 u 12:29

Bionic
Reading

Poplava referendumskih inicijativa u Hrvatskoj ruši granice nekadašnjih političkih utvrda koje se u kolopletu raznih političkih i osobnih interesa neizbježno preslaguju i sve češće isprepliću. Nenad Stazić, SDP-ovac iz saborskog Odbora za Ustav, čiji je vanjski član Branko Smerdel na sjednici u ponedjeljak predložio 'revolucionarni' moratorij na održavanje referenduma, nastoji spustiti loptu na zemlju. Iako su se koplja nad takvim rješenjem ukrstila čim ga je Smerdel iznio, a HDZ-ov Vladimir Šeks snažno podržao, Stazić ističe da to 'nije formaliziran ni preozbiljan prijedlog'

Prema mišljenju ustavnopravnog stručnjaka Branka Smerdela, moratorij bi se uveo posebnim ustavnim zakonom kojim bi se do konačnog rješenja referendumske procedure popunila praznina nastala ustavnim promjenama 2010., kada je zbog referenduma o Europskoj uniji izbrisan referendumski prag. Rupa se mora začepiti kako bi se zaustavilo 'podrivanje demokratskog poretka' u režiji 'narodnih inicijativa' koje iskorištavaju takvo stanje. 

Predsjednik Odbora, SDP-ov Peđa Grbin najavio je pak da će Odbor do kraja mjeseca započeti proceduru izmjena Zakona o referendumu, o čemu će se provesti široka javna rasprava. Replicirajući GONG-ovom Draganu Zeliću, koji je izrazio žaljenje što su propale ustavne promjene koje je lani predložila Vlada, Grbin je rekao da to nije istina i da SDP još uvijek pokušava postići konsenzus. Istovremeno, prijedlog novog Ustava dovršava Stručno povjerenstvo Predsjednika Republike za ustavna pitanja, u kojem sjedi i sam Smerdel.

Nenad Stazić, koji je na sjednici Odbora rekao da je protiv bilo kakvih zabrana referenduma, danas tumači da je Smerdelov prijedlog bio tek 'spomenut kao mogućnost'.

'Nisam baš siguran da bi takav prijedlog riješio sve probleme, s obzirom na inicijativu pod vodstvom predsjednika Josipovića koji je okupio pravne stručnjake, pa i gospodina Branka Smerdela, da rade na prijedlogu novog Ustava – ako bi prošao javnu raspravu, on može biti izglasan ili dvotrećinskom većinom u Saboru ili na referendumu. Ako ne bude dobre volje od glavnih saborskih stranaka, onda bi mogao na referendum na prijedlog predsjednika uz supotpis premijera. E, sad, ako bi inicijativa o moratoriju zaživjela, ni takav referendum ne bi bio moguć i mislim da i o tome treba voditi računa', rekao je Stazić za tportal.

Protiv Smerdelove inicijative za uvođenje moratorija formalno se u ponedjeljak izjasnio ministar uprave Arsen Bauk, jer 'ako se može naći dvotrećinska većina za moratorij na održavanje referenduma, onda se može naći i za ustavne promjene, barem u dijelu koji se tiče referendumske procedure'. Predsjednik Sabora Josip Leko bio je, po običaju, neodređen poručujući da prijedlog valja razmotriti, pri čemu bi 'neke smjernice' trebao dati i Ustavni sud. Na Baukovu dijagnozu da je 'ustavna rupa prevelika da bi je se moglo pokrpati zakonom', Leko međutim odgovara da 'ne treba čekati da se dogodi promjena Ustava, nego raditi ono što se može'.

Možda bi, za početak, u SDP-u mogli usuglasiti mišljenje o Smerdelovu prijedlogu. Ne želeći nagađati kakva bi mogla biti sudbina Smerdelove inicijative, Stazić je istaknuo da nema kristalnu kuglu i ne zna hoće li stranka o tome raspravljati. No imajući u vidu da u SDP-u od posljednje sjednice Glavnog odbora njeguju idilične odnose, za očekivati je da će se lako dogovoriti o onome što se učiniti može, a može se, eto, podržati moratorij na referendume. Karamarko je ionako donekle reterirao po pitanju lustracije, a referendumsko izjašnjavanje o inicijativi 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' u organizaciji udruge U ime obitelji počinje za pet dana.