U IME OBITELJI:

'Moratorij na referendum nema ni životne ni pravne logike!'

15.09.2014 u 21:40

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' protivi se zaustavljanju referendumskog izjašnjavanja birača o inicijativi 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' jer ono znači kršenje temeljnih načela demokracije, ističe se u večerašnjem priopćenju te incijative

Privremena zabrana izjašnjavanja birača o demokratiziranju izbora ne može se opravdati ni životnom ni pravnom logikom. Predstavnici naroda, zastupnici u Hrvatskome saboru, nemaju ovlasti ni pravo zabraniti narodu koji predstavljaju da se očituje o tako važnom pitanju kao što je promjena nepravednog izbornog sustava koji koči ulazak novih i sposobnih zastupnika odgovornih biračima u Hrvatski sabor, stoji u priopćenju.

Ustavnopravni stručnjak i vanjski član saborskog Odbora za Ustav Branko Smerdel predložio je danas da se posebnim ustavnim zakonom uvede moratorij na održavanje referenduma dok se ne donese novi zakon o referendumu, a njegovu je ideju na sjednici Odbora podupro Vladimir Šeks (HDZ).

'U ime obitelji' ističe da su izborna načela u ustavima 19 europskih zemalja te da su u pripremi referendumskog pitanja inicijative 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' sudjelovali 'najbolji pravni stručnjaci'.

Izjašnjavanje birača koje počinje u nedjelju, 21. rujna i traje do nedjelje, 5. listopada teče po istom Zakonu o referendumu po kojem je provedeno i izjašnjavanje hrvatskih birača o ulasku u Europsku uniju, kaže se u priopćenju.

'Nadamo se da su ovakvi prijedlozi predsjednika Josipovića, GONG-a te vodstava SDP-a i HDZ-a na Međunarodni dan demokracije izraz nesnalaženja u novoj situaciji – da hrvatski građani koriste pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i predlažu bolji i pravedniji izborni sustav', zaključuje u priopćenju Građanska inicijativa 'U ime obitelji'.