MESIĆ LIDER

Počelo formiranje trećeg bloka

09.09.2009 u 22:02

Bionic
Reading

Na razgovorima koje su proteklih dana vodili narodnjak Radimir Čačić, liberalka Đurđa Adlešič te predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić udareni su prvi temelji ideje o osnivanju konfederacije triju stranaka koja već ima i radni naziv - Liberalna konfederacija

Vođa tog trećeg bloka, prema pisanju Jutarnjeg.hr, trebao bi biti Stjepan Mesić. Svaka od tri stranke i dalje bi zadržala svoju samostalnost, jedino bi na izborima i nakon njih nastupale zajedno kao primjerice prije devet godina tadašnja četvorka, HSS, IDS, HNS i LS.

Glavni inicijator trećeg bloka navodno je Ivan Jakovčić, a njegovu je ideju šef HNS-a Radimir Čačić dočekao s velikim odobravanjem. Čačić je o svemu već razgovarao i s potpredsjednikom HSLS-a Hrvojem Vojkovićem koji ima velike šanse postati novi šef liberala jer se ipak odlučio kandidirati za predsjednika stranke.

S Mesićem dosad o tome još nisu zaključili razgovore, no vjeruju da ihon neće odbiti. Mesić je i sam nekoliko puta javno rekao da, nakon štomu istekne mandat, ne namjerava biti običan predsjednik u mirovini.


U vrhu HNS-a, HSLS-a i IDS-a procijenjeno je, naime, da će iduće parlamentarne izbore, bez obzira na to je li riječ o onim redovnima 2011. ili o prijevremenima, najvjerojatnije dobiti lijeva opcija.

Čačić, Adlešič i Jakovčić zaključili su da, u slučaju da SDP dobije priliku formirati iduću vladu, moraju 'zbiti redove', odnosno da će njihova početna pozicija u pregovorima biti jača ako nastupaju zajedno nego da svatko od njih pregovara samostalno.

Namjera im je da upravo njihov treći blok bude jezičac na vagi bez kojeg ni SDP, ali ni HDZ neće moći formirati vladu. Inače, sličan dogovor o trećem putu su, podsjetimo, uoči prošlih parlamentarnih izbora 2007. godine, pokušali postići HNS, HSS i HSLS. Tadašnja šefica narodnjaka Vesna Pusić obavila je već i prve razgovore s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem, čekao se još i HSLS, a onda je sve puklo zbog osobnih ambicija Radimira Čačića.

On je tada i liberalima i seljacima poručio da je glavni preduvjet dogovora o zajedničkom izlasku na izbore njihovo jasno opredjeljenje da će upravo Čačića podržati za premijera.