ŠTETAN UGOVOR

Projekt Obonjan rivijere predan USKOK-u

09.09.2009 u 21:25

Bionic
Reading

Zbog sumnje u namjerno sklapanje štetnog ugovora za grad Šibenik u slučaju projekta Obonjan rivijere, šibenski gradonačelnik Ante Županović danas je poslao dokumentaciju vezanu uz taj ugovor Županijskome državnom odvjetništvu i USKOK-u, rečeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Ugovori koje je grad Šibenik sklopio s Orco grupom, a koje je poslije preuzeo Sunčani Hvar, ne sadržavaju odredbe koje su bile navedene u natječaju i u dokumentaciji u postupku nadmetanja za projekt Obonjan rivijeru, rečeno je na konferenciji. Sumnja o sklapanju štetnog ugovora utvrđena je pošto je Gradska uprava svu dokumentaciju u vezi s Obonjanom predala odvjetničkom društvu 'Garofulić & Restović'.

'U natječaju se navodi da privatni partner dobiva pravo građenja tek kad plati jednokratnu novčanu naknadu od pet milijuna kuna i preuzme plaćanje oko 20 milijuna kuna kredita osiguranog hipotekom, a u ugovoru tih uvjeta nema', rekao je Županović.

Gradonačelnik Šibenika najavio je da će se predstavnici Gradske uprave u nazočnosti odvjetnika sastati s predstavnicima tvrtke Obonjan rivijere i predstavnicima Sunčanog Hvara te razmotriti daljnje mogućnosti.

'Raskid ugovora za grad Šibenik bio bi najbolje rješenje, no to se ne može učiniti jednostrano, bez uključivanja međunarodne arbitraže', ocijenio je dogradonačelnik Šibenika Franko Vidović. Objasnio je kako u samom ugovoru, koji je objavljen na gradskim internetskim stranicama, svatko može pročitati da Gradska uprava, čak i ako privatni partner ne ispunjava svoj dio ugovornih obveza, ne može raskinuti taj ugovor a da ne nadoknadi štetu privatnom partneru.

Gradonačelnik Županović potvrdio je da je Sunčani Hvar prošlog tjedna poslao pismo gradu Šibeniku u kojemu od njega traži 67 milijuna kuna obeštećenja jer Gradska uprava, navodno, ne ispunjava svoj dio ugovornih obveza, među ostalim i o upisu prava građenja.

'Upis prava građenja je isključivo stvar privatnog partnera, a Gradska uprava je svoje ugovorne obaveze ispunila', rekao je Županović. Izvijestio je da je, među ostalim, zbog projekta Obonjan prošlog ponedjeljka smijenjen Tihomir Paškov, pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom, koji je u Gradskoj upravi bio ovlašten za taj projekt.