1200 AKCIJA HGSS-A

Prizmić: Ljeto je bilo opako za nas

14.09.2014 u 09:33

Bionic
Reading

HGSS je normu rada ispunila već početkom ljeta. Naime, Gorska služba spašavanja sudjelovala je u preko 1.200 akcija spašavanja od početka ove godine, kaže njezin pročelnik Vinko Prizmić

'Ovo ljeto je bilo izuzetno opako za nas. Možemo reći da smo normu za ovo ljeto premašili već u lipnju, bez klimatskih promjena, poplava, bez pomoći BiH i slično...', kaže Prizmić i dodaje kako su neke od akcija još uvijek u tijeku.

'Puno dugotrajnih potraga, još uvijek traje potraga za onim Poljakom, Francuskinjom, to su iscrpljujuće akcije a ove godine doista smo premašili normu. Da možemo zatvoriti butigu u slijedeće dvije godine, mogli bi živjeti od tog rada'.Unatoč upozorenjima i apelima, brojni turisti još uvijek stradavaju, a Prizmić to naziva 'zakonom velikih brojeva'.

S obzirom na broj turista na jednom prostoru, povećava se i mogućnost nesreća.'Onoga časa kada i lokalna zajednica i Hrvatska prepozna sve te prostore, na isti način kako je prepoznala prometnu infrastrukturu, kad se to uredi propisima i stazama, skloništima, na čemu HGSS jako dobro radi, i pravilnicima, tada će i sigurnost biti nešto veća', Ističe Prizmić, ali i dodaje kako se ni tako neće izbjeći stradavanje turista koji na odmoru često puste mozak na pašu.


I dok bi za takvo ponašanje u drugim europskim zemljama, spašavanje naplatilo od njihovog osiguravajućeg društva, kod nas se to obavlja besplatno. 'Zato treba biti sustav. Time se bavi netko drugi, time se bavi država donošenjem određenih propisa i prilagodbom te usluge koja se može staviti i na tržište osiguranja', kaže pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić i dodaje kako su osiguravajuće kuće bile spremne na suradnju.

'Problem je što mi nismo imali taj način. Drugi problem je, lišavamo se jednog preventivnog učinka te naplate jer takav sustav bi stimulirao ljude da se osiguraju, a one koji nisu osigurani, stimulirao bi na sigurno ponašanje.'

Prizmić dodaje kako HGSS-u nije u interesu novac, jer bi se ova sredstva uplaćivala u državni proračun. Ipak, do uvođenja ovakvog sustava potrebno je riješiti helikopterski prijevoz koji sada nije komercijalan.

HGSS je spreman Vladi pomoći u uređenju ovog sustava jer su kao služba integrirani u vrh svjetske struke, te znaju kako to funkcionira u drugim zemljama. 'U Švicarskoj ni jedna jedina lipa iz državnog proračuna ne ide na prijevoz helikopterom ili njihovo spašavanje, sve se to financira iz tržišta osiguranja i članarina što je apsolutno moguće i u Hrvatskoj, ali kažem, to mi ne možemo riješiti', kaže na kraju Prizmić.